Alois Švehlík 84 let


Alois Švehlík se narodil v roce 1939 v Pardubicích do obchodnické rodiny. Spolu se svým bratrem Jaroslavem už odmala tíhnul k divadlu a hrál u Salesiánů. Vystudoval strojní průmyslovku a po základní vojenské službě krátce pracoval v továrně, kde se seznámil se svou budoucí ženou. Brzy ho ale definitivně zlákalo divadlo a nastoupil jako elév do Středočeského divadla v Kladně. Postupně prošel oblastními divadly v Mostě, Olomouci a Liberci. Na jeho příkladě lze demonstrovat, proč se mladí herci zuby nehty drželi v Praze a odmítali se stěhovat na oblast. Dokud Alois Švehlík působil v oblastních divadlech, filmaři o něj přes jeho nesporné herecké kvality nejevili zájem.

Svůj hlas (velice úspěšně) propůjčil nejen v rozhlase, ale i v dabingu. Jeho hlasem promlouval např. Götz George v seriálu Schimanski, Martin Shaw (Doyle) v seriálu Profesionálové, Jack Nicholson nebo Anthony Hopkins. Za dabing Jacka Nicholsona ve filmu Lepší už to nebude získal v roce 1999 Cenu Františka Filipovského. V roce 2014 získal Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

Alois Švehlík byl dlouholetým členem činohry Národního divadla. Česká televize natočila záznam některých her, kde diváci mohou obdivovat jeho herecké mistrovství. K nejvýznamnějším rolím na prknech Národního divadla patří Jack v McPhersonově komedii Na cestě duchů, Willy Loman v Millerově Smrti obchodního cestujícího nebo John Gabriel Borkman v Ibsenově stejnojmenné hře. Na Letních shakespearovských slavnostech na Pražském hradě si zahrál Malvolia ve Večeru tříkrálovém. Za účinkování ve hře Z cizoty, kterou inscenovalo Divadlo Na zábradlí, získal Cenu Divadelních novin a byl nominován na Cenu Alfréda Radoka a na Cenu Thálie. V roce 2021 obdržel Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru činohra.

Alois Švehlík má tři děti - dvě dcery a syna Davida, který je rovněž hercem. Spolu si zahráli ve snímcích Operace Silver A, I ve smrti sami nebo Alois Nebel.


30.7.1939
Pardubice, Protektorát Čechy a Morava
Alois Švehlík csfd

Muž, který stál v cestěMimořádná událostJako letní sníhNa střešeÚsměvy smutných mužůLída BaarováHořící keřAlois NebelAlmaHlava-ruce-srdceStínu neutečešDivnovláskyOperace Silver ASwingtimeTři životyČerná kartaBoleroI ve smrti sami...a stoupej do slunce!BankrotářiFalešné obviněníVyvraždění rodiny GreenůPramen životaPrincezna ze mlejna 2Návštěva staré dámyOšklivá princeznaPán hraduGenij vlastiVýchova dívek v ČecháchŽena v kleciHořké vínoLidumilPatnácté létoPrincezna ze mlejnaKryštof a KristinaMistr KampanusPekloPohádka o prolhaném královstvíTři dary láskyČerní baroniMuž, který neměl důvěruPilát Pontský, onoho dneDcera národaJasnovidcem proti své vůliO nebojácné BětceO těch Martinových dudáchDivoká srdceKam letíš, letadlo?Morové povětříČlověk proti zkázeSetníkův štítČekání na PatrikaDům na SahařeHláskaKaranténaNarozeniny režiséra Z. K.Nepolepšitelný starý mužOutsiderPan PickwickHazard


Aktualizace osobnostního profilu Alois Švehlík: 2.11. 2023 16:59