Boris Hybner (1941 - 2016)


Český mim, herec, režisér, dramaturg a pedagog Boris Hybner hned po maturitě nastoupil do chemičky v Litvínově, následně pokračoval ve studiích na zemědělské škole a poté na pedagogickém institutu v tehdejším Gottwaldově. Tam založil kabaret Reflektor. Jeho první mimické vystoupení na veřejnosti v souboru Ladislava Fialky se odehrálo v Divadle Na zábradlí v roce 1964. Po několika letech založil se Ctiborem Turbou Divadlo Alfreda Jarryho. Spolu se souborem Gag, jenž založil roku 1978, pokračoval v rozvíjení němé filmové grotesky.

Ve filmu se objevuje jen příležitostně a převážně v menších rolích. Jmenujme například snímky PANELSTORY ANEB JAK SE RODÍ SÍDLIŠTĚ Věry Chytilové, JÁRA CIMRMAN LEŽÍCÍ, SPÍCÍ či ROZPUŠTĚNÝ A VYPUŠTĚNÝ Ladislava Smoljaka, komedii RAFŤÁCI Karla Janáka a v neposlední řadě v Hřebejkovy PELÍŠKY, PUPENDO a U MĚ DOBRÝ.


5.8.1941
Vyškov, Protektorát Čechy a Morava
2.4.2016
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Boris Hybner csfd

Rudý kapitánMargueriteWilsonovMuž, který se smějeProbudím se včeraNa půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?Peklo s princeznouFredy a ZlatovláskaU mě dobrýPoslední vlakRafťáciPupendoČert ví pročPrsten kohouta AlektryaPelíškyMňága - Happy EndDo-re-miBergman a Bergman, detektivní kancelářRozpuštěný a vypuštěnýJára Cimrman ležící, spícíModré z nebeStraka v hrstiJulekPanelstory aneb Jak se rodí sídlištěKočičí princHarakiriÚdolie večných karavánTrapný padesátkyPřístavKancelář BlaníkNevinné lžiŠkoda lásky3 plus 1 s Miroslavem DonutilemGagmanDlouhá bílá stopaKomunismus a síť aneb Konec zastupitelské demokracie13. komnataLSD made in ČSSRTáta jako mámaPříběhy slavnýchJe to krásné, když vám přes noc vyroste na zahrádce cirkusKristova léta, dámy...TurbaPrvní sekundaZáznam o posledních chvílích komické dvojice Clow a Hamm, pořízený v roce čtyřicátého výročí zvukového filmuNěkdo to rád horror


Aktualizace osobnostního profilu Boris Hybner: 1.11. 2023 06:02