Jiří Krejčík (1918 - 2013)


Nepochybně jedním z nejvýznamnějších režisérů a scénáristů české kinematografie je pražský rodák Jiří Krejčík. Po maturitě se věnoval studiu techniky a během druhé světové války pracoval v barrandovských ateliérech jako statista. Čímž pronikl do světa filmu a brzy zatoužil po vlastní režijní práci. Začínal tvorbou krátkometrážních a reklamních snímků. Spolupracoval také například s výtvarníkem Jiřím Trnkou na hrané části kresleného filmu DÁREK.

S příchodem let šedesátých, přichází podle mnohých vrchol Krejčíkovy tvorby, který odstartoval film VYŠŠÍ PRINCIP popisující smutné období heydrichiády, jenž získal také řadu různých ocenění a objevil pozdější velkou hvězdu českého filmu - herečku Janu Brejchovou. K dalším významným dílům patří povídkový snímek ČINTAMANI A PODVODNÍK či satirická komedie SVATBA JAKO ŘEMEN. V r.1967 Krejčík adaptoval hru známého irského dramatika Seana O´Caseyho Bedtime Story pod názvem PENSION PRO SVOBODNÉ PÁNY. Další velký úspěch zaznamenal v r.1979 životopisným filmem BOŽSKÁ EMA o slavné operní pěvkyni Emě Destinnové.

Posledním filmem Jiřího Krejčíka se stal v r.1984 PRODAVAČ HUMORU - satiristický pohled do zákulisí socialistického estrádního průmyslu. Od té doby se jeden z nejuznávanějších domácích filmařů věnuje výhradně práci pro televizi. Režisér Jiří Krejčík už se několikrát také objevil na filmovém plátně. Z jeho maličkých, ovšem nezapomenutelných rolí vyniká především nenasytný pan Karel z Menzelových SLAVNOSTÍ SNĚŽENEK a dále profesor Stárek v retrokomedii Jana Hřebejka PELÍŠKY.

Jiří Krejčík letos ( 2008) v plném zdraví oslaví 90. narozeniny.


26.6.1918
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
8.8.2013
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jiří Krejčík csfd

Osudové penízeSlečna JulieDědictví slečny InnocencieMuž, který neměl důvěruPodnájem na Champs EllyséesNepočestnáMilenci paní SuzanneProdavač humoruBabička se zbláznilaPovídka malostranskáTichý podnájemníkBožská EmaSilvestr svobodného pánaParádní čísloPodezřeníHry lásky šálivéPsíčci lorda CarltonaPension pro svobodné pánySvatba jako řemenPension pro svobodné pányČintamani & podvodníkMěšťáciPozdní láskaPůlnoční mšeLabyrint srdceVyšší principProbuzeníVassa ŽeleznovováŽivnost paní WarrenovéMorálka paní DulskéO věcech nadpřirozenýchLijákSlečna MaličevskáMuž budoucnosti a záblesk pravdyFronaNad námi svítáSvědomíVes v pohraničíTýden v tichém doměPříhody kocoura BobkaHrdinové okamžikuMůj Vladimír PucholtDlouhý srpen Jiřího Krejčíka24Maturita v listopaduPraha... bude naše?Důvěrou k míruKováciV hlubinách zeměZdař Bůh, hoši!Každý na své místoNaši havířiSvatá nocBakalářiMoje první beneficeNebožka tetaDárek


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Krejčík: 1.11. 2023 05:10