Catherine Jourdan (1948 - 2011)


Catherine Jourdan byla spíše hrající modelkou než skutečnou herečkou, na přelomu 60. a 70. let nicméně patřila ke známým tvářím francouzského filmu s přesahem i do zahraničí. Pocházela z malého městečka Azay-le-Rideau ve střední Francii a její skutečné jméno znělo Catherine Paule Mignon. Díky svému půvabu si během středoškolských studií začala přivydělávat jako modelka a v osmnácti letech odešla do Paříže s rozhodnutím prosadit se jako filmová herečka.

Na přelomu 60. a 70. let se Catherine Jourdan dočkala i několika velkých rolí, například v komedii PODIVUHODNÁ VŮNĚ DĚDICTVÍ (Un merveilleux parfum d′oseille, 1969) nebo v melodramatu ČASNĚ ZRÁNA (Le petit matin, 1971). V těchto filmech byla obklopena souhvězdím významných osobností francouzského divadla, dnes jsou to ale již zapomenuté počiny tehdejší kinematografie. Z našeho pohledu stojí za zmínku film režiséra Alaina Robe-Grilleta EDEN A POTOM (L′Éden et après, 1970) natočený se slovenskou účastí (byl to již druhý Robe-Grilletův film realizovaný na Slovensku).

V mezinárodním měřítku se Catherine Jourdan zviditelnila až s dvěma historickými komediemi – nepříliš zdařilými, tehdy ovšem úspěšnými – režiséra André Hunebella ČTYŘI SLUHOVÉ A ČTYŘI MUŠKETÝŘI (Les quatre Charlots mousquetaires, 1973) a ČTYŘI SLUHOVÉ A KARDINÁL (Les Charlots en folie: À nous quatre Cardinal, 1974); v obou filmech hrála královnu Annu Rakouskou. Jestliže se počátek filmové dráhy Catherine Jourdan odehrával v rámci žánrově těžko zařaditelných snímků, podobný byl i tajuplný příběh ZOO NULA (ZOO zéro, 1977) s Klausem Kinskim a italskou hvězdou Alidou Valli. A jestliže ve většině filmů nabídla divákům své tělesné půvaby, nejinak tomu bylo i u jejích posledních snímků z 80. let (APHRODITE, 1982).

Od konce 80. let žila Catherine Jourdan zcela v soukromí, jejím životním partnerem byl fotograf, výtvarník a také filmový režisér Alain Fleischer (*1944), pod jehož vedením hrála ve výše zmíněném filmu ZOO NULA (ZOO zéro, 1977). Po četných zdravotních obtížích zemřela Catherine Jourdan následkem plicní embolie v Paříži 18. února 2011 ve věku 62 let.


12.10.1948
Azay le Rideau, Francie
18.2.2011
Paříž, Île de France, Francie
Catherine Jourdan csfd

L'Araignée de satinAphroditeDiablo y la dama, ElPourvoirZoo zéroGuerres civiles en FranceBlondyGermicideDehors-dedansČtyři sluhové a kardinálČtyři sluhové a čtyři mušketýřiLe Mariage a la modeLes Rendez-vous en forêtLe Petit matinN. a pris les dés...Eden a potom...Amore e rabbiaPodivuhodná příchuť majetkuDívka na motocykluVivre la nuitSamurajNouvelles d'Henry JamesBas de cuirDie LederstrumpferzählungenLa Nuit des toiles


Aktualizace osobnostního profilu Catherine Jourdan: 19.3. 2024 11:44