Katy Jurado (1924 - 2002)


Katy Jurado se narodila jako Christina Maria Garcia Jurado 16. ledna 1924 do velice bohaté rodiny v Guadalajara v Mexiku. Dětství trávila v luxusním prostředí a přepychu do doby, než byl rodinný majetek a pozemky zkonfiskovány pro potřeby rolníků. I přes všechnu ztrátu majetku, její babička v ní nadále pěstovala aristokratické ideály. Když ji ve věku 16 let objevil slavný Emilio Fernandez a chtěl ji obsadit do jednoho ze svých filmů, babička dosti razantně protestovala, aby se Katy stala filmovou herečkou. Katy se vyhnula jejímu zákazu tím, že se provdala za herce Victora Velázqueze. Nakonec přeci jen debutovala ve filmu NO MATARÁS (1943) Bylo to přesně v době, které se dodnes říká Zlatá éra mexického filmu.

Získala speciální cenu za celoživotní přínos v roce 1997 a mnoho dalších cen. Má i svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. Katy Jurado byla zanícenou propagátorkou mexického státu Morelos (kde dlouhá léta žila) jako unikátní filmařské lokace. Ke konci svého života trpěla nemocemi srdce a plic. Katy Jurado zemřela 5. července 2002, ve věku 78 let ve svém domě v Cuernavaca v Mexiku. Přežila i svého posledního potomka, dceru Sandru.


16.1.1924
Guadalajara, Jalisco, Mexiko
5.7.2002
Cuernavaca, Morelos, Mexiko
Katy Jurado csfd

Secreto de Esperanza, UnEvangelium zázraků aneb nový JeruzalémHi-Lo CountryDáma v modrémVe stínu vulkánuBarrio de campeonesD.F./Distrito FederalEvita PerónováSeducción, LaVdova MontielováNáprava dle metodySanchezovy dětiAlbañiles, LosElegido, ElPantaleón y las visitadorasFe, esperanza y caridadOnce Upon a ScoundrelPat Garrett a Billy KidEl hacedor de miedoLittle Game, AMost v džungliRancho del miedoThe Boy and the TurtleAny Second NowUn hombre soloPuerta y la mujer del carnicero, LaStay Away, JoeA Covenant with DeathSmokyBandida, LaI briganti italianiBarabášKřivákY Dios la llamó TierraThe BadlandersDragoon Wells MassacreMuž z del RiaTrapézaTrialZávodníciZlomené kopíArrowheadEl corazón y la espadaSan AntoneSurovecTehuantepecMujer de medianocheV pravé poledneCárcel de mujeresToreador a dámaCabellera blancaEl sol sale para todosCasa embrujada, LaPrisión de sueñosSeminarista, ElHay lugar para dosNosotros los pobresÚltimo chinaco, ElGuadalajara puesRosa del Caribe


Aktualizace osobnostního profilu Katy Jurado: 18.11. 2023 04:13