Vladimír Brabec (1934 - 2017)


Vladimír Brabec se narodil v Praze na Žižkově do rodiny malíře pokojů a ochotníka. K divadlu tíhl už od dětství, zpíval v Kühnově dětském sboru a v letech 1946-1948 hrál v žižkovském Divadle Akropolis. Poté odešel na DAMU (1949-1953) k profesorům Radovanu Lukavskému, Miloši Nedbalovi a Otomaru Krejčovi. Následně prošel Divadlem pracujících v Mostě (1953-1954) a vojenskou prezenční službu si odbyl v Burianově scéně D 34 (1954-1959).

Vladimír Brabec byl živelným, uvolněným a impulzivním hercem. Zpočátku vytvářel zejména milovníky, citově založené hrdiny, komické a nadsázkou i gagy obdařené muže. Dokázal předvést složité a velmi rozmanité náročné charakterní kreace, jímž dopomáhal svým uvolněným pohybem a sytým, ve všech rozpětích vždy sedícím hlasem.

Poprvé se před filmovou kamerou objevil  ve svých 14 letech ve snímku Křížová trojka (1948) Václava Gajera. Často hrál malé a střední postavy, výjimečně titulní, vždy však zaostávaly za úkoly divadelními. Mezi jeho divadelní role patří např. Benvolio (Romeo a Julie), Petruccio (Zkrocení zlé ženy), Cyrano (Cyrano z Bergeracu) nebo Polonius (Hamlet). Objevil se i v muzikálech - Tři mušketýři, Někdo to rád horké, My Fair Lady nebo Zvonokosy.

Uplatnění mu přinesly též televizní inscenace a seriály. Největší popularity se mu dostalo za roli Jana Zemana v Sequensově normalizačním projektu 30 případů majora Zemana (1974-1979). Vzpomínky na tento seriál, za který získal Zlatý květ 1981, shrnul v rozhovorech „Major Zeman - Jak to vidím dnes“ (2002).


15.5.1934
Praha, Československo
1.9.2017
Nová Ves pod Pleší, Příbram, Středočeský kraj, Česko
Vladimír Brabec csfd

Tajemství pouze služebníPříběh kmotraČtyřlístek ve službách králePamětniceČepel smrtiAnglické jahodyZ pekla štěstí 2Dámě kord nesluší?Z pekla štěstíStůj, nebo se netrefím!O princi TruhlíkoviStrážní anděléGenerál EliášOmyl děda VševědaNávrat do cizí zeměDick WhittingtonČeská muzikaO princi, který měl o kolečko vícDuch časuMarta a jáO nebojácné BětceO těch Martinových dudáchPernikářka a větrný mládenecZrcadloDědek BártaNež poznáš první úsměvStopy zločinu: Pátek, čas motýlůZpráva o jednom soubojiČlověk proti zkázeHerecRukojmíTomáš a MarkétaBetazónaJsem vrah?KaranténaNa vlastní nohySychravé královstvíAdieu, mládíJsou určité hraniceNám se to stát nemůžeSvetlá nad prístavomVýsledek testuJestli jednou odejduSedmipírekO princezně SolimánskéZáchvěv strachuDaleko od stromuMlynářská loukaKrálovna bludičekO stříbrném a zlatém vajíčkuPo rozvoduCitová výchova jednej DášePanenkaVeronika, prostě NikaRovnice o jedné krásné neznáméRukojmí v Bella VistaVynes na horu svoj hrobNekonečná - nevystupovatO statečné princezně JaněStíhán a podezřelý


Aktualizace osobnostního profilu Vladimír Brabec: 31.10. 2023 10:47