Karel Effa (1922 - 1993)


Karel Effa se narodil jako Karel Effenberger 23. května 1922 v Praze. Jako nemanželské dítě byl dán na vychování do Březových Hor u Příbrami. Do Prahy se vrátil po ukončení obecné školy a vystudoval obchodní akademii v Berouně. V roce 1940 nastoupil k vládní vojenské posádce v Hradci Králové, která byla nasazena v Itálii. Přeběhl ke spojenecké armádě a připojil se k československým jednotkám.

Effa byl skvělým představitelem komických a tragikomických postaviček v operetách a v hudebních komediích. Svoji komičnost podtrhoval výraznou stavbou obličeje, velikým zakřiveným nosem, komicky poťouchlým hlasem, smyslem pro humor a nadsázku. Využíval rovněž své hudební vlohy a umění hraní na kytaru. Přesvědčivé výkony podal v operetách a komediích „Na tý louce zelený“, „Kat a blázen“, „Král tuláků“, „Šestá žena Modrovousova“, „Lumpacivagabundus“ nebo „Žebrácká opera“.

K filmu ho přivedl režisér Jiří Weiss rolí závodčího Jardy v dramatu ULOUPENÁ HRANICE (1947). Toho roku si ještě zahrál plavčíka Pobřísla (ZNAMENÍ KOTVY), účastníka aukce (POSLEDNÍ MOHYKÁN), štamgasta (PORTÁŠI), inspicienta (PAROHY), kulisáka (NIKDO NIC NEVÍ) a muzikanta (MUZIKANT).

Ve filmu pak ztvárňoval rozmanité a svérázné epizodní roličky ve snímcích VES V POHRANIČÍ (líný tramp Jarda), ŽELEZNÝ DĚDEK (skladník), DALEKÁ CESTA (vězeň), ÚNOS (novinář), PAN NOVÁK (Vašek Kunc), CIRKUS BUDE! (taxikář), VZORNÝ KINEMATOGRAF HAŠKA JAROSLAVA (vynálezce Langhalter), HUDBA Z MARSU (účetní Kulhánek), ČERNÁ SOBOTA (mladík ve vlaku), KDO CHCE ZABÍT JESSII? (pistolník), ZABIL JSEM EINSTEINA, PÁNOVÉ (zástupce velitele policie), „PANE, VY JSTE VDOVA!“ (zřízenec na patologii) či TŘI CHLAPI NA CESTÁCH (podvodný karbaník).


23.5.1922
Praha, Československo
11.6.1993
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Karel Effa csfd

Paní LiškaFigurky ze šmantůA co ten ruksak, králi?PerinbabaRůžový HubertAmadeusByt je vykraden, maminkoFalešný princ...a zase ta Lucie!Ze staré drogerieBuldoci a třešněHodinářova svatební cesta korálovým mořemKozel v kufruAdéla ještě nevečeřelaDarmošlapDeváté srdceAť žijí duchové!Honza málem králemKoncert pro mantinelyPozor, ide Jozefína!Cirkus v cirkuseDlouhá cestaSám proti městuNoc na KarlštejněTři chlapi na cestáchAféry mé ženyZlatá svatbaMarcelkaSlaměný kloboukNa kometě„Pane, vy jste vdova!“„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“Pražská romanceRáj divokých zvířatZabil jsem Einsteina, pánové...Šíleně smutná princeznaAutomat na přáníDýmkyKdo chce zabít Jessii?Martin a devět bláznůRobin Hood, der edle RäuberUkradená vzducholoďZtracená tvářBláznova kronikaLimonádový Joe aneb Koňská operaTajemství čínského karafiátuAž přijde kocourTicho! Ticho! Ticho!Velká cestaBaron PrášilFloriánKaždá koruna dobráProcesí k panenceTlouštíkPochodněČerná sobotaMájové hvězdyPrincezna se zlatou hvězdouPřátelé na mořiHvězda jede na jih


Aktualizace osobnostního profilu Karel Effa: 1.11. 2023 23:53