Jiří Hrzán (1939 - 1980)


Narodil se 30. 3. 1939 v zahradnické rodině ve starobylém husitském městě Tábor. Byla to doba nejsmutnějšího času československého národa. V českých zemích zavládla nacistická moc, která trvala šest let. Otec Jiřího byl odborníkem pro zakládání nových zahrad, traduje se, že navrhoval zahradu v Sezimově Ústí pro pana prezidenta E. Beneše, ale nikoliv jako jeho osobní zahradník. Jiří se již v raném věku věnoval různým kolektivním sportům, hokeji a fotbalu, také lehké atletice. Maminka Marie se vzorně starala o celou početnou rodinu, čtyři děti - Jaroslava, Helenu, Květu a nejmladšího Jirku, který toužil být kominíkem. Už jako dítě rád slézával výšky.

V září 1962 nastoupil vojenskou službu do Armádního uměleckého souboru, kde hrál s řadou svých kolegů z divadla, např. Kodetem, Zahajským, Grossmanem a jinými. Tam se začal ještě více profilovat do své typické polohy. Tady se seznámil s Věrou Šmídovou, kterou si vzal za manželku v roce 1963, následujícího roku se mu narodila první dcera Barbora, dnes oblíbená herečka. Po čase se narodila i druhá dcera Tereza. Přesto, že miloval svou ženu, bohužel vztah nebyl pro Jirku udržitelný. Byl neustálé v pokušení krásných žen, tak se s manželkou rozvedl. Stačil se za svůj život ještě i podruhé rozvést. Vyhledával přítelkyně mezi manekýnami, herečkami a zpěvačkami, které jeho život silně ovlivňovali. On skutečně ženy miloval, dovedl je kouzlem své osobnosti velice přitáhnout. Byl nespoutaným milovníkem žen a plného života. Poměrně často své lásky střídal. V oblibě měl ženy hlavně dlouhonohé a vyšší než byl sám.

Přestože Jiří špatně vyslovoval písmeno „ř“ a měl potíže s koktáním, svůj problém dovedl později proměnit v legraci na prknech divadla, ale i před kamerou. Netrvalo dlouho a rázem patřil mezi výrazné mladé osobnosti českého herectví. Získal angažmá v Semaforu. Po krátkém čase přešel do pardubického divadla, kde hrál mimo jiné i Josef Somr. Jiří zažádal opět o možnost studia na DAMU, byl přijat a vstoupil rovnou do třetího ročníku. Od roku 1965 účinkoval již v souboru pražského Činoherního klubu, kde hrála plejáda vynikajících herců, Jan Kačer, Petr Čepek a jiní. Dobrá herecká parta měla na Jirku ohromný vliv. Projevil tu talentovanou schopnost herecké improvizace. V perfektní roli vzpomeňme Halibuta v PENZIÓNU PRO SVOBODNÉ PÁNY S. O´Caseyho, Dobčinskiho v REVIZOROVI N. V. Gogola. Také byl dlouhé roky členem hereckého fotbalového týmu Amfora.

V prvním filmu si zahrál již v roce 1960, ale další cesta k filmu nenechala na sebe dlouho čekat. Nabídku výrazných rolí dostal až ve filmu SVATBA JAKO ŘEMEN (1967) a hned další film PENZION PRO SVOBODNÉ PÁNY (1967) kde Hrzán ukázal i své pohybové přednosti. Poté dostal svoji nejlepší filmovou roli v NEBESKÝCH JEZDCÍCH od Jindřicha Poláka. Do postavy Prcka v dramatickém ději filmu dokázal vnést nádhernou osobitost svého upřímného humoru.


30.3.1939
Tábor, Protektorát Čechy a Morava
23.9.1980
Praha, Československo
Jiří Hrzán csfd

...a zase ta Lucie!Buldoci a třešněMuž, který dovedl létatA máte nás, holky, v hrstiBlázni, vodníci a podvodníciPrázdniny pro psaSnídaně v pánském pyžamuJitčiny prázdninyŠtipku soliBouřlivé vínoHrající deštníkO Terezce a paní MadamPozor, ide Jozefína!Preclíková válkaPůjčkaTatínekŠpanělská hraHudba kolonádLetní romanceMaminkaNa šňůrách z hedvábíVýhra v tomto městěDrahé tety a jáJak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v ČecháchMusím se ti k něčemu přiznatOživlé obrazyTři krtci pod PrahouU tří nevěstZbraně pro PrahuŽivot není sen, moje milá...Bližní na tapetě: ŠprýmařHvězda první velikostiKukačkyO ševci MatějoviSen noci svatojánskéTři chlapi na cestáchČestné koloHomolka a tobolkaJako padlý sníhJsem přece šofér..!Pan TomšíkPohádka o drakoviZ nových pověstí českých: Dívčí válkaJak se dělá televizní soutěžKlíckaLhář má dlouhé nohyModerní bytSlaměný kloboukŠanceHlídačRůženko, spíte sama?Velká neznámá„Pane, vy jste vdova!“Případ pro začínajícího kataTrapasyNebeští jezdciPražské nociPension pro svobodné pánySvatba jako řemenHotel pro cizince


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Hrzán: 18.3. 2024 11:48