Jan Schmid 87 let


Zakladatel dnes již legendárního divadla Ypsilon a výrazný divadelní režisér a dramatik se narodil 14. června 1936 v Táboře. Širšímu publiku je znám i jako příležitostný filmový herec a také osobitý moderátor, neboť právě on je spolu s Janem Lukešem tváří literárněkritické revue TŘISTATŘICETTŘI.

Na televizní obrazovce tak zanechala nejvýraznější uměleckou stopu jeho popularizace divadelní Ypsilonky, kde v nejrůznějších televizních záznamech jejích představení mimo své režijní působení také i herecky účinkoval. Často se tak na půdě divadla i na televizní obrazovce setkával se svou manželkou, rovněž herečkou divadla Ypsilon, Janou Synkovou. K českému a československému filmu se také nepřímo váže jeho působení akademické - od roku 1971 nejprve externě, od roku 1991 pak i interně působil jako pedagog na pražské DAMU, kde se v roce 1994 habilitoval coby docent a v roce 2002 byl jmenován profesorem.


14.6.1936
Tábor, Československo
Jan Schmid csfd

Cyril a Metoděj – Apoštolové SlovanůŽabákBumerangCesta peklemAmerikaPevnostRequiem pro panenkuO zapomnětlivém černokněžníkoviNěžný barbarSkřivánčí tichoSupersenAnděl svádí ďáblaDevět kruhů peklaJak básníkům chutná životLovec senzacíMůj hříšný mužVelká filmová loupežLáska z pasážeNarozeninyProdavač humoruS čerty nejsou žertyTéto noci v tomto vlakuJehlaSchůzka se stínySrdečný pozdrav ze zeměkouleÚnos MoravankyŠvédská zápalkaBuldoci a třešněEvžen mezi námiMatěji, proč tě holky nechtějí?Upír z FeratuKalamitaZtracený manžel a zastřelený výhybkářJulekModrá planetaDen pro mou láskuHolka na zabitíOvoce stromů rajských jímeFarářův konecCyril a Metoděj - Apoštolové SlovanůZdivočelá zeměMotel AnathemaŽivot na zámkuDobrodružství kriminalistikyOstrov jistotyFrancouzské pohádky


Aktualizace osobnostního profilu Jan Schmid: 30.10. 2023 19:06