Vladimír Menšík (1929 - 1988)


"Humor je vážná věc. Jakákoliv tvořivá práce se neobejde bez vnitřní pohody tvůrce. Radost a utrpení je možné v umění zúročit jenom tehdy, když je do hloubky zažité. Jsou sice v životě člověka události a situace nad jeho síly, ale častěji nás trápí a rozdrobují rozličné malichernosti, kterým připisujeme větší význam, než ve skutečnosti mají. Schopnost uchovat si vnitřní pohodu spočívá v tom, najít věcem pravé místo v žebříčku hodnot a věnovat se podstatnému. Populární může být na čas i diletant, zatímco dobrý herec někdy zůstává na okraji diváckého i odborného zájmu. Lidovost je v pravdivosti a ani humor není humorem bez lidskosti a laskavosti.“ - Z knihy V. Menšíka Stromeček mého veselého života.

Později se pokusil dostat na brněnskou JAMU. Na druhý pokus se mu to podařilo a po absolutoriu dostal umístěnku do Vesnického divadla. Tam ho objevil E.F. Burian, který jej také angažoval. V jeho divadle Menšík dostal příležitost hrát, zpívat, tančit i recitovat. Ačkoliv byl tímto prostředím plně pohlcen, toužil poznat film.

Poprvé stál před kamerou při natáčení snímku VELKÁ PŘÍLEŽITOST a jako komparsista účinkoval ještě několikrát. Výrazněji na sebe upozornil rolí italského mechanika v Radokově filmu DĚDEČEK AUTOMOBIL. Díky natáčení se dostal do konfliktu s E.F. Burianem, který film nesnášel, což byl hlavní důvod, proč Menšík odešel z divadla a podepsal smlouvu s Filmovým studiem Barrandov. Na divadelní prkna se pak vracel jen ojediněle.

Na druhou stranu se tak na přelomu 50. a 60. let mohla naplno rozjet jeho filmová kariéra. Vedle rolí komického charakteru (barman v LIMONÁDOVÉM JOEOVI, policajt v BÍLÉ PANÍ, ing. Čert ve VRAŽDĚ ING. ČERTA) zvládal i postavy tragikomické nebo dokonce dramatické (číšník Kici v detektivce 105% ALIBI, školník ze snímku AŽ PŘIJDE KOCOUR, mnich Bernard v MARKÉTĚ LAZAROVÉ nebo Jořka Pyřk z nezapomenutelného filmu VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI).


9.10.1929
Ivančice, Československo
29.5.1988
Brno, Československo
Vladimír Menšík csfd

Dobří holubi se vracejíHurá za nímMladé vínoJako kníže RohanKudláčkova metodaTažní ptáciCesta do vrabčího hnízdaDoktorská pohádkaKdyž rozvod, tak rozvodVelké tajemstvíVyhnanstvíZe staré drogerieZelená vlnaAž já budu velkáCesta do RokycanKdo chce kam...KonkursNetopýrPohádka o mokrosuchém štěstíVíkend bez rodičůZačalo to karafiátemZralé vínoA máte nás, holky, v hrstiDěti zítřkůLoupežnická pohádkaPrincové jsou na drakaPůl domu bez ženichaScapinova šibalstvíZločin na poštěZměna napětíGrandleJedničky má papoušekKřehké vztahyLásky mezi kapkami deštěZlatí úhořiŘekni mi to beze slovBrácha za všechny penízeBáječní muži s klikouCesta domůHrozbaPlotýnky na tři dnyPrinc a VečerniceSkandál v Gri - Gri baruCož takhle dát si špenátFlorijánkovo štěstíIkarův pádJak se budí princeznyJen ho nechte, ať se bojíKremelský orlojNa rohu kousek od metraPřikázaný směr jízdyZítra vstanu a opařím se čajemBouřlivé vínoJezevecKateřina zlé pověstiNáš dědek JosefParta hicTatínekBohoušův synDva muži hlásí příchod


Aktualizace osobnostního profilu Vladimír Menšík: 31.10. 2023 15:04