Pavel Trávníček 73 let


Český herec, dabér, moderátor a režisér se narodil v obci Konice u Prostějova 26. října 1950. Jeho matka Anna pocházela ze Slovenska a otec z Hané. Má sestru Martu, která je učitelkou hudby. Vystudoval brněnské JAMU a zanedlouho dostal v tamějším divadle bratří Mrštíků angažmá.

V letech 1975–79 ztvárnil několik filmových a televizních rolí spíše v dramatických dílech. V roce 1979 si zahrál ve východoněmeckém filmu SCHNEEWEIßCHEN UND ROSENROT, který byl natočen podle pohádek bratří Grimmů. V tu dobu již spolupracoval s Činoherním klubem v Praze a dostal angažmá v divadle E.F. Buriana. Od roku 1982 je členem Městských divadel v Praze, konkrétně divadla ABC, Komedie a Rokoka. Ve stejném roce dostává roli prince ve filmové pohádce TŘETÍ PRINC režiséra Antonína Moskalyka, kde si podruhé zahrál společně s Libuší Šafránkovou.

V letech 1982–1992 ztvárnil přes desítku rolí především v televizních pohádkách, kde si kromě rolí prince zahrál například myslivce, kominíka, čerta či vesnického mládence např. v pohádkách O BROKÁTOVÉ RŮŽI A SLAVÍKU Z PERLETI (1982), JAK SE MELE BABÍ HNĚV (1986), O ŠTĚSTÍ A KRÁSE (1986), O PRINCI BEČKOVI (1988), KALHOTY OD KREJČÍHO ZE LHOTY (1988) nebo O PRINCI, KTERÝ MĚL O KOLEČKO VÍC (1991). Svoji zatím poslední pohádkovou roli a to krále po boku Ljuby Krbové si zahrál v roce 2006 v televizním filmu LOJZIČKA JE ČÍSLO.

Z jiných televizních či filmových rolí dostával spíše nabídky z dramatického či komediálního žánru. Hlavní roli dostává v televizním drama VNITŘNÍ ZRAK (1983) podle adaptace Malířské povídky od Františka Langra. V roce 1985 hraje v dramatu režiséra Karla Steklého PODIVNÁ PŘÁTELSTVÍ HERCE JESENIA a o rok později menší roli v koprodukčním československo-polském filmu KUKAČKA V TEMNÉM LESE. Ten pojednává o české dívence, která je dána na převýchovu v Němku do rodiny SS důstojníka.Zahrál si v televizní komedii POKUŠENÍ DOKTORA BURDY (1987) podle realizace Haliny Pawlovské. Jednu z posledních televizních rolí ztvárnil v roce 1996 v komediálním-drama seriálu MANŽELSKÁ TONUTÍ.


26.10.1950
Konice, Československo
Pavel Trávníček csfd

Andílci za školouBardiDer große RudolphTajemství pouze služebníObchodníciLojzička je čísloSen o krásné panněPřípad AuffenbergO myrtové panněO princi, který měl o kolečko vícJak Vojtěch pro princeznu do ohně skočilPofoukej mi jahodyDědek BártaKam zmizela 55. ZŠKlaním se, měsíciKalhoty od krejčího ze LhotyKouzelnice od Křídového potokaO princi BečkoviSedm sestřičekVnitřní zrakO princezně na klíčekJak se mele babí hněvLásky na zítřekMladé vínoO štěstí a krásePrstýnek bez kamínkuSardinky aneb Život jedné rodinkyVelká filmová loupežDokonalá fintaJamambaO chytrém HonzoviŠach mat !Jestřábí věžKukačka v temném lesePozor, je ozbrojen!Hledám tetu z kabaretuKarakterPsí kůžeZáhada na sobotní dopoledneGiudittaHlavní výhraKarel Hynek MáchaO brokátové růži a slavíku z perletiTaneček přes dvě peklaTřetí princVůně domovaHad z rájeLakovkaPohoří královny MaudStarožitníkův krámSvítalo celou nocAkce RysDrsná PlaninaHistorie začíná pod kaštanyManonMuž s puškouPoslední koncertSignálSněženka a Růženka


Aktualizace osobnostního profilu Pavel Trávníček: 1.11. 2023 17:05