Fernando Fernán Gómez (1921 - 2007)   † 86 let


Rodným jménem Fernando Fernández Gómez byl španělský herec, scénárista, filmový a divadelní režisér a sedm let člen Španělské královské akademie, která dohlížela na korektnost španělského jazyka. Herec respektovaný umělci a milovaný několika generacemi diváků. Narodil se, jak uvádí ve svých pamětech, pravděpodobně v Limě během latinskoamerického turné své matky, španělské herečky Caroly Fernán-Gómez. Byl mimomanželským dítětem; otec Luis Fernando Diaz de Mendoza byl rovněž hercem a jeho matka mu sňatku s Carolou bránila. Rodný list byl Fernandovi vystaven v Buenos Aires a výlučně argentinské občanství si podržel až do roku 1984, kdy získal také španělské.

Známý byl pro svůj zvučný hlas, nepřehlédnutelný fyzický zjev a občasnou vznětlivost. Objevil se ve více než dvou stovkách filmů a dvacet jich režíroval. Psal romány, paměti, divadelní hry i poezii. Za roli v EL ANACORETA (1976, Poustevník) získal na berlínském filmovém festivalu Stříbrného medvěda pro "nejlepšího herce" a stejnou cenu obdržel po osmi letech za STICO (1985). V 70. a 80. letech byl velmi vytížen: v éře španělského přechodu k demokracii byl jedním z nejvyhledávanějších herců, pracoval pro televizi a natáčel v také Argentině. V 90. letech ho přibrzdily zdravotní problémy, na konci století však zažil herecký "comeback": Almodóvarovo drama VŠE O MÉ MATCE (1999), thriller PLENILUNIO (1999) a drama z období španělské občanské války DOTEK MOTÝLA (1999).

Pro americké diváky bude jednou z nejznámějších jeho role otce v oskarovém snímku BELLE EPOQUE (1992) s Penélope Cruz a Michelem Galabru. V roce 1947 se oženil s herečkou-zpěvačkou Marií Dolores Praderou; v roce 1959 se rozvedli. Mají syna a dceru Helenu Fernán-Gómez, která stala také herečkou. V roce 2000 si vzal Emmu Cohen. Zemřel v madridské Univerzitní nemocnici La Paz. Jeho rakev byla pokryta černorudou vlajkou, symbolem anarchosyndikalismu resp. sociálního anarchismu, ke kterému se hlásil po celý život. Španělskou vládou mu byl posmrtně udělen Velký kříž civilního řádu Alfonse X. Moudrého a v roce jeho úmrtí bylo madridské kulturní centrum "Villa de Madrid" přejmenováno na Divadlo Fernána Gómeze.


28.8.1921
Lima, Peru
21.11.2007
Madrid, Madrid, Španělsko
Fernando Fernán Gómez csfd

Moje SarahAbys na mne nezapomnělEn la ciudad sin límitesLe Sortilège de ShanghaiZero/infinitoVisionariosVozDotek motýlaPepe GuindoPlenilunioVše o mé matceEl abueloEl sueño de los héroesPintadasPesadilla para un ricoTranvía a la MalvarrosaAsí en el Cielo como en la TierraCartas desde HuescaBelle epoqueChechu y familiaLa mujer de tu vida 2: Las mujeres de mi vidaMarcelino, chléb a vínoMimo hruOhromený králLa mujer de tu vida: La mujer perdidaEl mar y el tiempoEl río que nos llevaEsquilacheCara de acelgaEl gran SerafínMaurové a křesťanéRozkaz, pane generále!Delirios de amorEl viaje a ninguna parteLa mitad del cieloPobre mariposaDe hombre a hombreFaraónův dvůrLuces de bohemiaMambrú se fue a la guerraMarbella, un golpe de cinco estrellasRéquiem por un campesino españolSticoFerozLa noche más hermosaLos zancosInterior rojoJuana la loca... de vez en cuandoSoldados de plomoBésame, tonta127 millones libres de impuestosApaga... y vámonosCopia ceroMaravillasMaminka slaví 100. narozeninyMilagro en el circoArriba HazañaLos restos del naufragioMadrid al desnudoChely


Aktualizace osobnostního profilu Fernando Fernán Gómez: 23.4. 2024 12:04