Jean Herman (1933 - 2015)


I když se Jean Herman v různých profesích – především jako scenárista a režisér – podílel na řadě mezinárodně úspěšných filmů, v rodné Francii je dnes vnímán hlavně jako uznávaný spisovatel. Pocházel z města Pagny-sur-Moselle poblíž německých hranic, po studiu literatury v Auxerre se přihlásil na filmovou školou IDHEC a v letech 1959-1961 jako začínající filmař absolvoval vojenskou službu.

V roce 1963 se oženil s tehdy poměrně populární herečkou Anne Doat (*1933), měli spolu tři děti. Až po narození nejmladšího syna Juliena, který trpí autismem, se Anne Doat vzdala herecké kariéry a od 70. let se věnuje výhradně rodině, své aktivity rozšířila také na působení v charitě zaměřené na autistické děti. Svůj první celovečerní film NEDĚLE ŽIVOTA (Le dimanche de la vie, 1967) natočil Jean Herman na základě literární předlohy Raymonda Queneau a není nijak překvapivé, že po boku hvězdné Danielle Darrieux se tady objevila i režisérova manželka Anne Doat.

Podle vlastního scénáře (opět založeném na literární předloze jiného autora) natočil Herman dobrodružný film SBOHEM, PŘÍTELI (Adieu ľami, 1968), jehož výrazný komerční úspěch byl založen především na participaci dvou velkých hvězd (Alain Delon, Charles Bronson). S Delonem (v jeho produkci a s jeho tehdejší životní partnerkou Mireille Darc) pak natočil kriminálku JEFF (1969). S menším ohlasem, byť s mezinárodním obsazením se setkal Hermanův další film POPSY POP (1971). V sedmdesátých letech se Jean Herman již jen příležitostně věnoval režii několika epizod různých televizních seriálů.

Během sedmdesátých let se Jean Herman začal více věnovat psaní a brzy proslul jako úspěšný autor detektivek zaměřených na sociální problematiku chudých předměstí, tehdy také přijal pseudonym Jean Vautrin, pod nímž je dodnes ve Francii známý více než pod svým vlastním jménem. Jeho dráha spisovatele vyvrcholila získáním prestižní Goncourtovy ceny za román Un grand pas vers le bon Dieu (1989). I když je Jean Herman autorem více než dvaceti knih, nevzdával se úplně ani spolupráce s filmem, jeho jméno coby autora scénáře můžeme číst například u několika známých filmů s J. P. Belmondem (POLICAJT NEBO ROŠŤÁK – Flic ou voyou, 1979; KAŠPÁREK – Le guignolo, 1980; DOBRODRUH – Le marginal, 1983). Zmínku si zaslouží i cena Cézara, kterou získal za spoluautorství scénáře k filmu SVĚDEK (Garde à vue; 1981).


17.5.1933
Pagny-sur-Moselle, Francie
16.6.2015
Gradignan, Francie
Jean Herman csfd

PodezřeníCharlie DingoBleu comme l'enferHorkoDobrodruhSvědekKašpárekL'entourloupePolicajt nebo rošťákVelký podvodníkL'OeufPopsy PopSbohem příteliIntriguesQuarante ans des cahiers du cinéma, LesBilly Ze KickNuit du flingueur, LaSérie noireCharles BronsonCinéphiles de notre tempsMichel Audiard et le mystère du triangle des BermudesDecameron '69JeffDimanche de la vie, LeGrands détectives, LesLes peupliers de la PrétentaineLe Comte Yoster a bien l'honneurChemin de la mauvaise route, LeQuille, La


Aktualizace osobnostního profilu Jean Herman: 5.11. 2023 13:30