Shahrukh Khan 58 let


Šušká se, že jedním ze zaručených postupů, jak vyrobit bollywoodský blockbuster, je obsadit do hlavní role Shahrukha Khana.

Shahrukh se nejprve objevil v několika televizních seriálech, na stříbrném plátně debutoval filmem DEEWANA (1991), z nějž se stal kasovní trhák a přinesl mu obdiv publika i prestižní ocenění Filmfare Award. S dalšími snímky začala jeho hvězda rychle stoupat, stejně jako počet cen Filmfare v jeho poličce. Zásadní se pro něj stala účast v megahitu DILWALE DULHANIYA LE JAYENGE (1995), kde ztvárnil pro něj charakteristickou postavu charismatického vtipálka s romantickou duší. Mnoho filmů, v nichž se Shahrukh později objevil, patří podle diváků i kritiků do zlatého fondu hindské kinematografie. Za všechny můžeme jmenovat třeba KUCH KUCH HOTA HAI (1998), KABHI KUSHI KABHIE GHAM (2001), DEVDAS (2002), VEER-ZAARA (2004), či OM SHANTI OM (2007).

K aktivitám snědého idolu ale nepatří jen herectví. Založil dvě produkční společnosti – Dreamz Unlimited a Red Chilli Entertainment, které vyrobily několik komerčních hitů, mezi nimi například snímky CHALTE CHALTE (2003) či MAIN HOON NA (2004). V obou si Shahrukh také zahrál. Milníkem v jeho producentské kariéře je trikový velkofilm RA.ONE (2011), jenž se v době svého uvedení stal do té doby nejdražším a technicky nejvyspělejším indickým snímkem, v němž vzduchem létají lidé, auta, vlaky a ve velkolepém finále i trosky Šivádžiho nádraží. Podle vlastních slov chce jako producent dělat takové filmy, které by oslovovaly diváky na celé planetě, nehledě na národnost či náboženství.

V roce 2007 dočasně nahradil Amitabha Bachchana na postu moderátora soutěže Kaun Banega Crorepati? (Chcete být milionářem?) a o rok později se ujal moderování pořadu Kya Aap Paanchvi Pass Se Tez Hain? (Jsi chytřejší než páťák?). Objevil se také v mnoha televizních reklamách, z nichž ty nejpopulárnější (a nejpovedenější) jsou na Pepsi.


2.11.1965
Dillí, Indie
Shahrukh Khan csfd

DunkiJawanPathaanBrahmastra: část 1 - ShivaLaal Singh ChaddhaRocketry: The Nambi EffectKoochie Koochie Hota HaiZeroJab Harry Met SejalRaeesTubelightAe Dil Hai MushkilDear ZindagiFanDilwaleBhoothnath ReturnsHappy New YearBombay TalkiesChennai ExpressDokud budu žítAlways Kabhi KabhiDon 2Love Breakups ZindagiRa.OneDulha Mil GayaJmenuji se KhanShahrukh Bola Khoobsurat Hai TuHolič BilluŠťastná náhodaBhoothnathKismat KonnectionKrazzy 4Láska z nebesShauryaHeyy BabyyIndie, do toho!Om Shanti OmAlag: He Is Different.... He Is Alone...DonI See YouNikdy neříkej sbohemKaalKuchh Meetha Ho JayeSilsiilayZamilovaný duchJsem s tebouMá vlastVeer-ZaaraYeh Lamhe Judaai KeChalte ChalteZítřek už možná nepřijdeDevdasHum Tumhare Hain SanamSaathiyaShakthi: The PowerAšokaNěkdy veselo někdy smutnoOne 2 Ka 4Gaja GaminiHar Dil Jo Pyar Karega...


Aktualizace osobnostního profilu Shahrukh Khan: 2.11. 2023 05:07