Jan Přeučil 87 let


Jan Přeučil se narodil v Pardubicích, po roce se však s rodiči přestěhoval do Prahy, kde se poprvé setkal se světem filmu a divadla. Už na základní škole se rozhodl, že se po absolvování gymnázia zkusí přihlásit na DAMU. Osud tomu však nebyl nakloněn. Jeho otec byl v roce 1950 odsouzen v procesu s Miladou Horákovou k doživotnímu trestu. Jan musel do továrny mezi dělnickou třídu. Dostal místo v ČKD Stalingrad Praha, kde se vyučil roku 1955 jako dřevomodelář.

Přestože je Jan Přeučil především divadelní herec, zásluhou svého výrazného hereckého projevu se objevuje se už od roku 1958 také na filmovém plátně a v televizi. Během své dlouhé kariéry se objevil ve více než 50 filmech. Je většinou obsazován do rolí menších či vedlejších, díky svému démonickému vzhledu zpravidla do rolí nesympatických až záporných postav. Jeho první filmová role byla ve snímku SMRT V SEDLE, v 60. letech se objevil mimo jiné také ve filmu ZLOČIN V DÍVČÍ ŠKOLE. Z dalších snímků můžeme uvést třeba komedie ČTYŘI VRAŽDY STAČÍ, DRAHOUŠKU, pohádky DEVÁTÉ SRDCE nebo NESMRTELNÁ TETA. Z 80. pak drama DOBŘÍ HOLUBI SE VRACEJÍ nebo druhý díl „básnické pentalogie“ JAK BÁSNÍCÍ PŘICHÁZEJÍ O ILUZE.

Zahrál si také v desítkách televizních filmů a inscenací v několika známých a oblíbených televizních seriálech - ARABELA, SLAVNÉ HISTORKY ZBOJNICKÉ, PRAŽSKÉHO nebo HŘÍCHY PRO PÁTERA KNOXE. Pravidelně se věnuje také dabingu, kde vynikne jeho hlas a vynikající rétorické schopnosti. V posledních letech také připravuje spolu s Evou Hruškovou loutková představení pro děti.


17.2.1937
Pardubice, Československo
Jan Přeučil csfd

Bastardi: ReparátCirkus MaximumStáří není pro srabyMiladaPřání k máníTajemství pouze služebníZejtra napořádCo v detektivce nebyloHusitiČtyřlístek ve službách králeBastardi 3Bastardi 2BastardiKlíčekRytmus v patáchKozí příběh - Pověsti staré PrahyMájMezi námi přáteliJasnovidecProject XSpolečníkWaterloo po českuAndělská tvářAu Pair II aneb Pohádka pokračujeIdeální manželPrincezna ze mlejna 2Nebát se a nakrástNávštěva staré dámyUrlaub auf Leben und Tod - Eine Familie hält zusammenVeselé vánoční hodyDívka tvých snůO pyšném panovníkoviŠmankote, babičko, čaruj!Bohatství slečny KronkiovéMagda, její ztráty a nálezyPrvní a posledníKonto separatoO princi TruhlíkoviSlavíkHořké létoMalostranské humoreskyPodivuhodný příběh profesora J. a slečny H.Rabín a jeho GolemSchlafes BruderJeště větší blbec, než jsme doufaliMarie RůžičkaNexusO zlatém pokladuZlaté hejnoAnička s lískovými oříškyCísařovy nové šatyDokonalý manželHloupá AugustinaIl giovane MussoliniNesmrtelná tetaPistolníciStalingradSvatba upírůTrnová koruna z pampelišekKomu šplouchá na maják


Aktualizace osobnostního profilu Jan Přeučil: 10.11. 2023 16:45