Ota Jirák 75 let


Ota Jirák se narodil v dubnu 1949 v Debři u Mladé Boleslavi. Velice záhy, již v prvním roce života, se jeho rodiče odstěhovali do Prahy, kde prožil své dětství. Vystudoval fakultu loutkoherectví na DAMU. Své první divadelní angažmá získal ve Vedeném divadle Karla Makonje (1969-71). Kus života spojil jako mim s cirkusem Alfréda Ctibora Turby (1973-80) a poté přešel k pantomimické skupiny GAG Borise Hübnera (1980-85). Následovala spolupráce s Prozatímním divadlem Františka Ringo Čecha (1985-90). V letech 1991-95 hostoval v divadle Semafor, mezi léty 1998-2000 opět spolupracoval s Prozatímním divadlem Františka Ringo Čecha. V září 2003 nastoupil do angažmá v Městském divadle v Mladé Boleslavi, a vrátil se tak do svého rodného kraje.

Diváci znají Otu Jiráka zejména jako vynikajícího dabéra, jeho hlas nachází široké uplatnění v nejrůznějších pohádkách a dětských pořadech. Namluvil např. postavu mimozemšťana Alfa ve stejnojmenném americkém rodinném seriálu. Dvacet let je spojen s populární postavičkou Hele z dětského pořadu Studio Kamarád a jeho pozdějších modifikacích. Ve filmu DOBA LEDOVÁ na diváky promlouval jako mamut, daboval rovněž seriál Medvídek Pú a cyklus filmů na tento titul navazující. Z dalších dětských seriálů se jeho hlas objevil v GARFIELDOVI 2 nebo v polském animovaném cyklu SLAVNÝ LOVEC PAMPALINI. Z dabingové tvorby pro dospělé nelze zapomenout na výraznou roli velitele německé posádky v britském televizním seriálu HALÓ, HALÓ. Z české animované tvorby namluvil např. večerníčkový seriál HAJADLA a celovečerní snímky FIMFÁRUM JANA WERICHA A FIMFÁRUM 2. Mimo jiné si vyzkoušel i roli moderátora televizního pořadu televize Prima TO JE FÓR.

Své první bydlení po svatbě získal v Karlových Varech, poté žil dlouhá léta v Praze, v současné době žije na chalupě v Pojizeří. Je ženatý, má dceru. Ve volném čase se věnuje výtvarné činnosti - malbě, grafice a tvorbě smaltů.


12.4.1949
Debř nad Jizerou, Mladá Boleslav, Československo
Ota Jirák csfd

Bastardi: ReparátPolicejní historkyPřes hraniciVelké dobrodružství ČtyřlístkuKarkulka a sedm trpaslíkůHurvínek a kouzelné muzeumDuch nad zlatoČtyřlístek ve službách králeDvanáct měsíčkůKozí příběh se sýremDědeček automobilFimfárum – Do třetice všeho dobrého 3DSaxána a Lexikon kouzelAť žijí rytíři!Kouzla králůKozí příběh - Pověsti staré PrahyO kominickém učni a dceři cukrářeFimfárum 2Království potokůFimfárum Jana WerichaByl jednou jeden polda III - Major Maisner a tančící drakBedna s datlemiKrálovny kouzelného lesaBerenika stříhá vlasyO perlové panněO kováři BásimoviNalezená minulostDivadelní románJak si zasloužit princeznuSaturninZlaté hejnoPofoukej mi jahodySedem jednou ranouTy, ty, YettiAnynka a čertHloupá pohádkaKráli, já mám nápadO princezně SolimánskéCo poudala bába FutéřVelká kočičí pohádkaHoríPošťácká pohádkaRomance ze Savoy baruTaneček přes dvě peklaJulekTraja chrobáciDobré ráno, Brno!SlunečnáModrý kód


Aktualizace osobnostního profilu Ota Jirák: 18.11. 2023 16:27