Radovan Lukavský (1919 - 2008)


Radovan Lukavský se narodil v Praze v poměrně chudém dělnickém prostředí. Jeho otcem byl truhlářský mistr, matkou bývalá služka a ochotnická herečka. Pocházel z hluboce věřící rodiny a v dětství uvažoval o tom, že se stane knězem. Studoval jezuity řízené arcibiskupské gymnázium, které po pěti letech opustil, když rodiče nebyli schopni platit za internát. Dostudoval na reálném gymnáziu v Českém Brodě, kde odmaturoval v roce 1938. Byl velice cílevědomým, pilným studentem. Vynikal i ve sportu - závodně hrál basketbal. Po maturitě pokračoval studiem češtiny a francouzštiny na filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Za války byly ale vysoké školy zavřeny a Lukavský, který se chtěl vyhnout práci v Říši, nastoupil dobrovolně jako traťový dělník.

První angažmá získal ve Vinohradském divadle a v té době se i oženil. Manželka Ludmila původně studovala orientalistiku, po narození jediného syna Ondřeje se vzdala profesních ambicí a věnovala se jen rodině. Od roku 1950 začal Lukavský hrát v Městských divadlech pražských a v roce 1957 přešel do činohry Národního divadla už jako zkušený a vyzrálý herec. Získával prestižní role, jako byl například Hamlet nebo Becket, objevil se i jako Alcest v Moliérově Misantropovi nebo jako Vocilka ve Strakonickém dudákovi.

Už za války snil o dráze pedagoga a velice záhy se mu tento sen splnil. Působil na DAMU, FAMU a od roku 1975 na Konzervatoři múzických umění, kde byl v roce 1995 jmenován řádným profesorem. V oboru herecké pedagogiky patřil k našim nejvýznamnějším osobnostem. Jeho hluboký charakteristický hlas od počátku hojně využíval rozhlas a později i dabing. Stal se jedním z největších recitátorů poezie. V posledních letech se objevil např. v roli vodníka Ivana v Jiráskově Lucerně a Národní divadlo mělo na programu také jeho benefici. Hostoval rovněž v jiných divadlech, mj. na Vinohradech nebo v divadle Kolowrat. Na prknech Národního divadla působil více než 50 let a patřil k nejobsazovanějším hercům.

Film jeho herecké kvality objevil velice záhy, už v roce 1946 se objevil v malé roli esesáka ve válečném snímku. Pro svou ostře řezanou tvář nehrál ani v mládí milovníky, nýbrž vyhraněné charaktery v dobrodružných a kriminálních snímcích. Dobovou popularitu si v 50. letech získal např. jako poručík Kott v KRÁLI ŠUMAVY, v 60. letech pro změnu jako velitel kosmické lodi ve sci-fi IKÁRIE XB1. Představoval výrazné lidské typy v historických filmech, jako byly SIGNUM LAUDIS nebo ZÁCHVĚV STRACHU, jen výjimečně se objevoval v komediích.


1.11.1919
Praha, Československo
10.3.2008
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Radovan Lukavský csfd

Maharal - Tajemství talismanuHrubeš a Mareš jsou kamarádi do deštěTři dámy s pistolíOrtelO pyšném panovníkoviO perlové panněČervený kamínekDen, kdy unesli papežeKrál blázenMá je pomstaNalezená minulostMarie RůžičkaTři Alberti a slečna MatyldaV erbu lviceZapomenuté tvářeNoc pastýřůO dvou sestrách a Noční květiněPodivná letecká společnostPravda a ležVášeňŽivot a dílo skladatele FoltýnaPohádka o touzeŠťastlivec SullaChybná diagnózaJak chytit krokodýlaPutování po Blažených ostrovechDivoženka v lese strachuJá si tátu přivezuLékařiMotanicePovídka s dobrým koncemProces s vrahy MartynovéRukojmíTichý společníkDům na SahařeO Háderunovi a víle ElóřeO houslích krále snůPaví pírkoVicherák - bouřlivá horaKořánův lesMůj hříšný mužPřáteléČtvrtá strana trojúhelníku...nebo být zabitGobseckPoslední šanceSkalpel, prosímTretí šarkanVeronikaChytrá princeznaPříliš velká šanceZáchvěv strachuDvě noci s císařemNuž, brány dokořán již otevřete...!Putování Jana AmosePřítelTažní ptáciTisíc mil pro tatřičkuVzpurní svědkovéJehla


Aktualizace osobnostního profilu Radovan Lukavský: 5.11. 2023 04:55