Jaroslav Drbohlav (1947 - 1985)


Jaroslav Drbohlav se narodil 13. ledna 1947 v Praze. K herectví měl blízko již od dětství. Už od prvních let svého života byl členem Dismanova dětského rozhlasového souboru a poté hrál divadlo v Domě pionýrů v Karlíně. Není proto divu, že odešel na DAMU, kterou roku 1969 absolvoval. První zkušenosti sbíral v libereckém Divadle F. X. Šaldy (1969 – 1974). Celé dva roky prodlel ve svobodném povolání, kdy př. hostoval jako Nikolaj v Tolstého „Vojně a míru“ na scéně Národního divadla v Praze (v Národním divadle hostoval také během studií na DAMU jako účastník sjezdu ve Wilderově „Jen o chlup“).

K filmové práci se dostal už jako osmiletý chlapec v malé epizodce staršího syna Vejvodové (Ludmila Píchová) v krátkém snímku Jiřího Papouška BUĎME PŘIPRAVENI (1955). O rok později byl synem Mirkem v Cikánově válečném a dětském snímku JURÁŠEK (1956). Po pětileté přestávce se zjevil na plátně jako dítě v KOUZELNÉM DNI (1960) Jana Valáška, kluk na svatbě v KRÁLICÍCH VE VYSOKÉ TRÁVĚ (1961) Václava Gajera, Tonda Kaláb ve Vorlíčkových KUŘATECH NA CESTÁCH (1962), malý Rudolf ve Skalského ČERNÉ DYNASTII (1962), Friedrichův (Václav Špidla) sluha ve SPANILÉ JÍZDĚ (1963) Oldřicha Daňka a chovanec Domova mládeže v Hanibalově ŠKOLE HŘÍŠNÍKŮ (1965).

K postavám mladých mužů, stejně jako jeho rovněž tragicky zesnulí souputníci a vrstevníci Petr Svojtka, Jiří Hrzán a Ivan Luťanský, přišel až po svém absolutoriu. Představil se jako mladý kočí (JSEM NEBE), Vašek (MY, ZTRACENÝ HOLKY), Míra (SMRT SI VYBÍRÁ), voják v pevnosti (DNY ZRADY), princův pobočník Vítek (TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU), recepční (JEZDEC FORMULE RISK), Pavel (OSUD JMÉNEM KAMILA), Mirek (DVACÁTÝ DEVÁTÝ), Honza (PROFESOŘI ZA ŠKOLOU), voják Lukáš (DVA MUŽI HLÁSÍ PŘÍCHOD), mladý dělník na Kladně (OSVOBOZENÍ PRAHY), Jiří (NOC KLAVÍRISTY), Čechura (BOTY PLNÉ VODY), příslušník VB (COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT), poručík Filipec (ČAS PRACUJE PRO VRAHA), učitel ruštiny (SETKÁNÍ V ČERVENCI), Rais (KLUCI Z BRONZU), taxikář Valentin (film Studia FAMU KDYŽ SE PROŘEZÁVAJÍ ZOUBKY) a Honza (TA CHVÍLE, TEN OKAMŽIK).

V roce 1983 byly natočeny dva snímky, které se nakonec staly zcela posledním hereckým vystoupením Jaroslava Drbohlava v českém filmu. Stal se pacholkem v historické životopisné kronice o českém „učiteli národů“ Otakara Vávry PUTOVÁNÍ JANA AMOSE (1983) a poté záletným vysokoškolským asistentem Michalem v komediálně laděné moralitě SAMOROST (1983) režiséra Otakara Fuky. Herecky se zapojil i do malých epizodních postav v amerických (OPERACE „DAYBREAK“), slovenských (Zdenek ve SNEHU POD NOHAMI) a sovětských (válečný BOJ O MOSKVU, ve kterém se, až několik měsíců po své smrti, zjevil jako sovětský důstojník na stříbrném plátně zcela naposledy) filmových produkcí.


13.1.1947
Praha, Československo
28.4.1985
Praha, Československo
Jaroslav Drbohlav csfd

Boj o MoskvuPutování Jana AmoseSamorostGiudittaBurácení s BurácemPředeme, předeme zlatou nitkuTa chvíle, ten okamžikKluci z bronzuOddělení zvláštní péčePastýřská pohádkaO zakleté princezněČas pracuje pro vrahaKolombínaSetkání v červenciSneh pod nohamiCo je platno kárat, co je platno kázatCož takhle dát si špenátSmrt paprskuSpodinaStránky z deníkuUloupený smíchBoty plné vodyHadrián z ŘímsůNoc klavíristyO stříbrném kamínkuVlivná osobaVítekZlaté pometloDva muži hlásí příchodDům, který prošel dveřmiHodinky šly pěšinkamaOperace Osvobození PrahyOtevři očiPaní Savageová v rozpacíchProfesoři za školouTen kůň musí pryčDvacátý devátýOsud jménem KamilaPsáno na pranýřVrtkavý králDny zrady I.Dny zrady II.Jezdec formule riskTři oříšky pro PopelkuMy, ztracený holkyRozhovorSmrt si vybíráZbojník OndrášJsem nebeČekáníDinoŠkola hříšníkůSpanilá jízdaKuřata na cestáchČerná dynastieKrálíci ve vysoké trávěJurášekMalý pitaval z velkého města


Aktualizace osobnostního profilu Jaroslav Drbohlav: 2.11. 2023 04:57