Henry Silva (1926 - 2022)


Americký herec Henry Silva je u nás známý především jako Chunjin, zrádný severokorejský sluha, z oceňovaného filmu MANDŽUSKÝ KANDIDÁT (1962). Kromě americké produkce, zanechal svou stopu také v italském filmu a to zejména v sedmdesátých letech minulého století, kdy se díky svému charisma a sportovní postavě s výškou 188cm prosadil zejména v akčním žánru.

Ve třinácti letech, opustil střední školu a začal navštěvovat divadelní kurzy. Živil se jako umývač nádobí v hotelu na Manhattanu. Později se od mytí nádoby dostal na pozici číšníka a herecky se cítil připraven na konkurz do Actors Studia. Nakonec byl jeden z pěti studentů vybraných z více než 2500 uchazečů. Hrál se spolužáky ve hře A HATFUL OF RAIN, která byla tak úspěšná, že se dostala až na Broadway.

Svou filmovou premiéru si odbyl v televizi roku 1950 díky snímkům ARMSTRONG CIRCLE THEATRE a LIGHTS OUT. Ve filmu se objevoval v období let 1952 až 2001 a má na svém kontě téměř 140 rolí. Debutem na filmovém plátně, byla role Hernandeze ve filmu VIVA ZAPATA! (1952). Roku 1960 hrál jako Roger Corneal ve snímku OCEAN´S ELEVEN (DANNYHO JEDENÁCTKA) a o 41 let později se stal jeho poslední rolí divák boxu, v první části trilogie Stevena Soderbergha DANNYHO PARŤÁCI (2001).

Roku 1960 hrál Maximiliána, nevlastního sourozence Cinderfelly (Jerry Lewis), v parodii na známou pohádku CINDERELLA (POPELKA), ve snímku nazvaném CINDERFELLA. Pak již přichází zmiňovaná role ve filmu THE MANCHURIAN CANDIDATE. V tomto filmu došlo během bojové scény mezi Frankem Sinatrou a Henrym Silvou, ke zranění a zlomení ruky Franka Sinatry, když prorazil tabule. To mělo u Sinatry za následek problémy s prsty na ruce po dobu několik let. Velmi známou rolí Henryho, byl Mr. Moto agent Interpolu, který se pouští do vyšetřování sabotáží na Dálném východě ve filmu RETURN OF Mr. MOTO (1965).


15.9.1926
Brooklyn, New York City, New York, USA
14.9.2022
Woodland Hills, Los Angeles, California, USA
Henry Silva csfd

Dannyho parťáciGhost Dog - Cesta samurajeTvrdá spravedlnostUnconditional LoveBuddy FaroLinie násilíThe PrinceDrifting SchoolOsudová volbaMlčení šunekPosedlost nociSouth BeachThe Harvest - SklizeňFists of SteelPoslední zápasTři dny životaDick TracyCyborg, il guerriero d'acciaioTvrdá hraVycvičen zabíjetNicoAmazonky na MěsíciNeprůstřelnýAllan Quatermain a Ztracené Město ZlataCane arrabbiatoKiller Contro KillersVášeň v prachuZákon mlčeníRazza violentaVelký závod 2DobrodruhFuga dal BronxHappyPeklo za mřížemiMegaforceTrappedŠpatné je dobréSharkyho mašinaAligátorOverkill: Skrz peklo do skutečnostiBuck Rogers in the 25th CenturyDay of the AssassinPomstaŽízeňContract on Cherry StreetNapoli spara!Operace FoxbatPoliziotti violentiShootVrah a poldaL'uomo della strada fa giustiziaFatevi vivi: la polizia non interverràMilán nenávidí: policie nemůže stříletQuelli che contanoZanna bianca alla riscossaBoss - Smrt na zakázkuDrive Hard, Drive FastL'InsolentMuži


Aktualizace osobnostního profilu Henry Silva: 19.11. 2023 13:45