Jiří Holý (1922 - 2009)


Jiří Holý se narodil 27. listopadu 1922 v Ružomberoku. Už od dětství se zajímal o košíkovou, lehkou atletiku, lední hokej a odbíjenou, o ochotnické divadlo a o výtvarno. Na přání rodičů absolvoval zprvu obchodní akademii a tři roky do uzavření vysokých škol se externě vzdělával na pražské UMPRUM u profesorů Pospíšila a Františka Muziky.

Nakonec přešel do pražského Divadla E. F. Buriana (1960 – 1986), ze kterého odešel ze zdravotních důvodů na odpočinek. Jako charakterní herec se Jiří Holý záhy dostal ke stěžejním divadelním postavám ze světového a českého klasického i moderního repertoáru. Využíval svůj hluboký prožitek, jemná gesta a mimiku a hlavně svůj impozantní hluboký a neochvějný hlas ve hrách „Léto“ (Skalník), „Král Lear“ (Král Lear), „Jindřich IV.“ (Jindřich IV.), „Cyrano z Bergeracu“ (Cyrano), „Žebrácká opera“ (Meckie Messer) či „Richard III.“ (Richard III.). V celé herecké kariéře ho režiséři využívali hlavně pro záporné charaktery.

Hojně ho využíval český film, to už v dobách jeho mimopražských angažmá. Do roku 1978 byl poprvé redaktorem Václavem Vackem (ANNA PROLETÁŘKA), muzikantem Petrem Kalou (KRÁL ŠUMAVY), Karlem Havlíčkem Borovským (HOROUCÍ SRDCE), velitelem odbojářů (ATENTÁT), farářem Königem (KLADIVO NA ČARODĚJNICE), cirkusákem Zuzánkem (PARTIE KRÁSNÉHO DRAGOUNA), baronem Kubinským (LUPIČ LEGENDA), plukovníkem Fialou (DNY ZRADY a SOKOLOVO), generálem Karlem Kutlvašrem (OSVOBOZENÍ PRAHY), novinářem Ferdinandem Peroutkou (VÍTĚZNÝ LID) atd. atd.

Od roku 1978 se představil například ve snímcích (slovenská) POÉMA O SVEDOMÍ (Zdeněk Fierlinger), HRA O KRÁLOVNU (biskup Tobiáš), POSLEDNÍ PROPADNE PEKLU (Kašehrnek), FEŠÁK HUBERT (prezident banky Bohumil Kropas), OZNAMUJE SE LÁSKÁM VAŠIM (Kohl), ŘÁD (hrabě) a naposledy JE TŘEBA ZABÍT SEKALA (starý sedlák Oberva). Často spolupracoval se slovenskými filmaři (třeba ADVOKÁTKA, CNOSTNÝ METOD, SMRŤ ŠITÁ NA MIERU, V BLUDISKU PAMÄTI). Necelý půlrok před svou smrtí už musel kvůli špatnému zdraví odmítat už tak ojedinělé nabídky na natáčení (PAMĚTNICE).


27.11.1922
Ružomberok, Československo
11.11.2009
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jiří Holý csfd

Nepodepsaný knoflíkJe třeba zabít SekalaOhnivé jaroŘádVáhyZamilovanáLorenzaccioPrincezna DušeRadostný život posmrtnýZachýsek, zvaný RumělkaNeplač přírodo, já za to nemohuReverendBude řeč o penězíchHodinářMuži s plnou mocouNejlepší kšeft mýho životaOznamuje se láskám vašimSvet môj, mám ťa rádTokamakVianoce Adama BorončuZlatý copánekKaštan pro štěstíLovec senzacíMatej Bel z OčovejMorytát o velké poštovní loupežiO lesním královstvíHříšný VáclavPíseň o statečném Heřmanovi a sličné JitceStudentská baladaČerné skloBoj o MoskvuJamambaPlukovník Starbottle a krásná žalobkyněAféra FénixFešák HubertImillaKráli, já mám nápadPod maskouSanta LuciaV bludisku pamätiZuzanka a mořeplavci na VltavěČas zrání1. Máj v Národním divadle roku 1898BrakýřiKarakterKupte si časNa čí stranuPísně by neměly umíratRadosti životaTisíc mil pro tatřičkuPoslední propadne pekluZelená je trávaŠimonaSlužební cestaUbohý pan KufaltV zámku a podzámčíVelká sázka o malé pivoDon CarlosHra o královnuTemné slunce


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Holý: 31.10. 2023 08:47