Miloš Nesvadba (1925 - 2020)


"Rád se směju a mám rád, když se smějí i moje obrázky. Hlavně ty, které kreslím pro děti"

Na filmovém platně se objevil ve více než 30 filmech, většinou v drobných rolích. Debutoval v historické komedii Miroslava Cikána ALENA v roce 1947. Nejvíce filmoval v průběhu 50. let, později se objevoval na filmovém plátně celkem zřídka. Nezapomenutelnou roli prince ze Země zacházejícího slunce si zahrál v pohádce Bořivoje Zemana PYŠNÁ PRINCEZNA (1952). Příležitostně se objevoval i v TV seriálech a TV inscenacích. Velkou oblibu si také získal svými hereckými a kreslířskými výstupy v pořadech pro děti.

Vedle herectví od mládí projevoval neobyčejné výtvarné nadání, díky kterému se proslavil jako kreslíř karikatur a vtipů, ilustrátor knih, z nichž některé sám napsal. Kreslil do novin a časopisů, jako výtvarník byl u zrodu časopisu Dikobraz. Svou práci převážně zasvětil dětem a jeho jméno je také úzce spjato s dvěma dětskými časopisy Mateřídouška a Sluníčko, v kterých hojně publikoval svoje kresby i literární díla.

Se svou ženou, kostýmní výtvarnicí Jaroslavou má dva syny. Prvorozený syn Michal je také známý herec a mim a stejně jako jeho otec zasvětil svou práci převážně dětem. Mladší syn Martin je vydavatelem časopisu a provozuje malou cestovní kancelář. Miloš Nesvadba se s radostí také vžil do role dědečka. Má čtyři vnoučata: Michalovu Pepinu a Martinovy tři děti, Anetku, Matýska a Emičku.


17.4.1925
Praha, Československo
22.7.2020
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Miloš Nesvadba csfd

PamětniceCísařovy nové šatyJak se princ učil řemesluO PopelákoviO rybáři a rybceZemě úsměvůKráli, já mám nápadČertův švagrTo se ti povedlo, JulieNieHamernická povídačkaMlynářka z GranadyJak se Honza učil bátKonec agenta č. 312Krásná HelenaO ševci MatějoviLupič LegendaMagnoliaO BumbrlíčkoviO chrabré KorduleUkradená bitvaZ nových pověstí českých: Dívčí válkaRůže a prstenSto dukátů za JuanaSvět otevřený náhodámNa kometěO princezně ve věžiO tlustém pradědečkoviSvatby pana VokaČert a KáčaJak v Bratrouchově vyzráli na hastrmanaO šesti ošklivých princeznáchPozor, braši, tady strašíRáj divokých zvířatSlasti Otce vlastiDobrodružství Toma SawyeraO kohoutovi, kose a kocouroviPřísně tajné premiérySedm sestřičekUkradená vzducholoďVražda v ulici de LourcineAť žije republikaKomedie s KlikouRůže a prstenTři veterániZa pět minut sedmFousatá pohádkaO líném HonzoviKočár nejsvětější svátostiVýlet po DunajiZlý jelenJan NerudaMirandolinaTlouštíkTržiště senzacíLišák PseudolusMedvěd a strašidlaO medvědu OndřejoviTaková láskaTanec kolem družice


Aktualizace osobnostního profilu Miloš Nesvadba: 16.11. 2023 18:30