Marie Laforêt (1939 - 2019)


Nádherná žena, jemný pěvecký hlas, dobré herectví...to vše zosobňuje v jednom Marie Laforêt narozená v Soulacu u Bordeaux 5.října 1939. Nevyrůstala zrovna v chudých podmínkách, její otec byl továrníkem a dceři Marii se dostalo dobrého vzdělání, výchovy a etikety. Když úspěšně mladičká Francouzka přemýšlela kam dále, rozhodla se pro filosofii na vysoké škole, ovšem od tohoto plánu ji zradila samotná její osobnost, která někde uvnitř žádala umělecký směr, nejlépe milovanou hudbu a zpěv.

Setkává se před kamerou s mnoha později proslavenými herci Serraultem, Brialym, Fressonem. V roce 1964 natočí svou první profesionální desku s mnoha hity a je tím proslavena i mimo hranice domovské země, do konce šedesátých let stihne ještě několik velkých zahraničních koncertů, když ze zdravotních důvodů na tři roky opouští částečně uměleckou scénu, v televizi se objeví jen jako zpěvačka a k tomu ještě velice málo.

Vrací se v roce 1972 filmem a hlavní rolí PALEČEK A OBR. Po kolapsech tří manželství s filmovými a televizními režiséry se provdává za Pierra Meyera v roce 1980 a s tím žije až dodnes. Další velkou rolí je jí postava udržované dámy a manželky francouzského ministra a poslance v krimifilmu POLICAJT NEBO ROŠŤÁK s J.P.Belmondem coby jejím filmovým partnerem. Spolu se později setkávají před kamerou v dnes již kultovní skvělé komedii VESELÉ VELIKONOCE s věčně záletnickým a ulhaným architektem a jeho bystrou odměřenou manželkou. Tato role je Marii opravdu šitá na míru a ta zde sehrává svou životní postavu proslavenou po celém světě. Oba se potkávají ještě ve snímku slavného režiséra Verneuila MRCHOŽROUTI, kde rovněž sehraje opomíjenou manželku bohatého muže, která touží získat za pomoci vojáků z opačných stran barikády zlato z opuštěné banky.

Po této roli je přizvána ke spolupráci na seriálové CHOBOTNICI, přitom zpívá na mnoha pódiích Francie i okolních zemí, musíme uvést hity, kterými se jistě zapsala do dějin franc.šansonu. Např. Má lásko, můj příteli či Viens viens. U filmu se jí do konce devadesátých let nabízejí role v tv snímcích a seriálech, rovněž sepisuje svou knižní autobiografii a tu za velké pozornosti veřejnosti vydává. Marie Laforet je ženou nesmírně krásnou a energickou ještě dnes, kdy se blíží sedmdesáté narozeniny, přejme jí tedy, aby měla stále plno elánu a síly umělecký svět častovat svými skvělými výkony.


5.10.1939
Soulac-sur-Mer, Aquitaine, Francie
2.11.2019
Genolier, Nyon, Waadt, Švýcarsko
Marie Laforêt csfd

Les Bureaux de DieuSyndrome de l'adhésif, LeJeux pour mourirJeudi 12Villa vanilleC'est la tangente que je préfèrePlaybackChienne de vieTykho MoonAdrien Lesage: Ma fille est impossibleAinsi soient-ellesČekání na úsvitŘekni mi své anoUn cane sciolto 3Tutti gli uomini di SaraFredda mattina di maggio, UnaLakomecVíra v násilíFolle journée ou Le mariage de Figaro, LaLhářkaFucking FernandIl est génial papy!Sale destinLe PactoleTanga, Gardelův exilEmmenez-moi au théâtre: Pauline ou l'écume de la merMrchožroutiPauline ou l'écume de la merVeselé VelikonoceDiplômés du dernier rang, LesQue les gros salaires levent le doigt!!!Policajt nebo rošťákEmmenez-moi au RitzGrands moments de dimanche - Salvador, LesKean: Un roi de théâtrePaleček a obrJack of DiamondsTřináctý rozmarModrý PanterPrachy a smůlaThéâtre de la jeunesse: La redevance du fantôme, LeVojandyHonba na mužeHonba za kytaramiA cause, à cause d'une femmeKrysa z AmerikyLeviathanAmours célèbresLa fille aux yeux d'orRouge et le noir, LeSaint Tropez BluesV plném slunciOhnivá poušťL'histoire du samediIsabella la ladraLoufiat, LeChobotniceTop à...Belmondo, l'incorrigible


Aktualizace osobnostního profilu Marie Laforêt: 1.11. 2023 09:08