Marcel Vašinka 69 let


Marcel Vašinka je dnes známý především díky dabingu, a i když se dodnes objevuje v televizních seriálech, před kamerou byl více vytížený v mládí v 70. a 80. letech. Narodil se v Pardubicích, jeho otcem byl divadelní herec Vlastimil Vašinka (*1923), po matce, rozené Švehlíkové, byli jeho strýci Jaroslav Švehlík (1930-1973) a Alois Švehlík (*1939), taktéž herci. Rodiče se rozvedli a Marcel Vašinka spolu se sestrou vyrůstal u prarodičů v Pardubicích, zatímco k druhým prarodičům jezdil na prázdniny do Beskyd. I když o divadlo zpočátku nejevil zájem, přes dramatický kroužek při Lidové škole umění se nakonec dostal ke studiu herectví na pražské Státní konzervatoři, poté pokračoval na DAMU. Ze studií si podle vlastních slov Vašinka odnesl cenná přátelství se Simonou Stašovou, Oldřichem Kaiserem nebo Václavem Vydrou, díky němuž se mohl setkávat i s jeho matkou Danou Medřickou.

Svou další participaci na československé kinematografii bere dnes Marcel Vašinka s nadhledem – nebyla nijak početná, navíc hrál v dnes již pozapomenutých filmech. Připomeňme alespoň hlavní roli řidiče Milana Nedomy, v níž vytvořil dvojici s Milenou Steinmasslovou v komedii VÍKEND BEZ RODIČŮ (1981). Tato kreace mladého muže se sklonem k lehkomyslnosti byla ostatně podobná i jeho dalším rolím, jen zřídka hrál kladné typy. Mnohem více než film jej od konce sedmdesátých let zaměstnávala televize. Hrál v seriálech, inscenacích i televizních úpravách divadelních her, sám ale nejraději vzpomíná na velké role v řadě pohádek (PAVÍ KRÁL, 1978; O HRUŠKÁCH UŠATKÁCH A JABLÍČKU PAROHÁTKU, 1979; JAK SE PEČE ŠTĚSTÍ, 1981).

Zkušenosti s dabingem začal Marcel Vašinka sbírat již počátkem osmdesátých let, poprvé jeho hlas zazněl ve filmu PEVNOST APAČŮ V BRONXU (1981, český dabing 1983), poté daboval v několika seriálech, v této době byl ale ještě značně vytížen divadlem a televizí. Kvůli neshodám s novým vedením Městských divadel pražských opustil v roce 1993 stálé angažmá a ocitl se na volné noze. Nějakou dobu si užíval svobody a cestoval, brzy se ale aktivně začal angažovat především právě v dabingu. V devadesátých letech daboval hlavně seriály, jeho hlas jsme mohli slyšet v DALLASU a DYNASTII, pamatovat si jej můžeme i jako Jima Walshe ze seriálu BEVERLY HILLS 90210. Pro Českou televizi nadaboval seriál SEVER A JIH.

Kromě početné seriálové produkce namluvil pro kina, televize i DVD vydání řadu filmů, převážně amerických, ale také francouzských. V roce 2002 pro televizi Nova předaboval všechny díly POLICEJNÍ AKADEMIE, nedlouho nato jsme jej mohli slyšet také v osmi řadách seriálu NÁMOŘNÍ VYŠETŘOVACÍ SLUŽBA. Příležitostně namlouvá i animovanou produkci (MYŠÁK STUART LITTLE), v posledních letech pracuje často pro televizní stanici MGM, kde dabuje řadu starších dnes již klasických filmů.


2.10.1954
Pardubice, Československo
Marcel Vašinka csfd

Kameňák 3Kameňák 2KameňákIsabela, vévodkyně BourbonskáO pyšném panovníkoviBrokovniceUzavřený pavilónVšechny krásy životaZachýsek, zvaný RumělkaBizonDivoká srdceFubuHra na BarbaruO podezíravém králiUtopím si ho sámVstup do ráje zakázánHodinářPolní mšeSetníkův štítSvědek časuHauřiKde bydlí štěstíMá vlastNepolepšitelný starý mužOhňostroj v AspernJsi krásnáPapilioPohádka o lidské dušiPreceptorSpor o bohyniA co ten ruksak, králi?Vodník v pivovařeCihla zlataPod maskouRubikova kostkaTabákový kapitánVenkovanNevěsta z obrázkuRadosti životaNa semaforu zelenáVečer za 22.000Vítr v kapseZelená vlnaHodina životaJak se peče štěstíPohádka o mokrosuchém štěstíVíkend bez rodičůAnna proletářkaItalské jaroKaždý má svůj stínMedvědí tanecStarožitníkův krámSvítalo celou nocVzorná tchyněZlatý náhrdelníkAnglický biftek s českou oblohouCausa KrálíkDrsná PlaninaDruhá první dámaHistorie začíná pod kaštany


Aktualizace osobnostního profilu Marcel Vašinka: 11.11. 2023 05:38