Jára Kohout (1904 - 1994)


Jára (Jaroslav) Kohout se narodil 9. prosince 1904 v Praze. Narodil se do dobře situované rodiny úředníka pražské kaolínky. Učil se hře na housle a tanci. Jako ochotník stanul na divadelních prknech v osmi letech. V sedmnácti letech při studiu vinohradské reálky spoluzaložil studentský kabaretní sdružení Sketch. Na otcovo přání se vyučil zubním technikem, kterému se i nějaký čas věnoval. Na profesionální kabaretní dráhu ho přivedl Ferenc Futurista.

Za provokace proti Němcům byl za okupace zatčen a vyslýchán v pankrácké věznici. Z vězení ho nakonec dostal jeden esesman, který měl rád jeho filmy. Byl donucen účinkováním v pronacistických rozhlasových skečích. Po válce bylo jeho divadlo zestátněno a Kohout se stal vedoucím Tylova divadla v Nuslích a jezdil po republice se svými pásmy a fraškami. Před válkou (později i v emigraci v USA) často působil v rozhlase, vydával gramodesky a psal různé divadelní hry, frašky (např. „Max a Moritz“, „Kikiriki“, „Lojzička“ aj.), výstupy, kuplety, novinové články a humorné povídky. Byl také nadaný i šikovný malíř.

Kohout dosáhl nevídané popularity díky své plebejské, svérázné a groteskní komice, kterou podtrhoval ještě klaunským humorem a nevídanou slovní spontánností s imitačními schopnostmi a pohybovými dovednostmi. Základem byla jeho divoká mimika tváře a čiperná očka. Jeho bratr byl filmový střihač Jan Kohout (1906 – 19??). Od roku 1926 byl ženatý s tanečnicí Mimi (Boženou) Grünwaldovou – Kohoutovou (1907 – 1979) a se kterou měl děti Danielu, Alenu, Zuzanu a předčasně zemřelého Jaroslava.

Ve filmu debutoval v roce 1922 v Innemannově polodochované komedii VENOUŠEK A STÁZIČKA, kde hlavní roli ztvárnila režisérova manželka Zdena Kavková.


9.12.1904
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
23.10.1994
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jára Kohout csfd

Divoké pivoJeště větší blbec, než jsme doufaliComeback Trail, TheBanániTaking OffThe ProjectionistWhat's So Bad About Feeling Good?ParohyPolibek ze stadionuTři kamarádiČapkovy povídkyNeviděli jste Bobíka?Počestné paní pardubickéHost do domuMěstečko na dlaniHotel Modrá hvězdaDceruška k pohledáníProsím, pane profesore!Vy neznáte Alberta?ČekankyDěvče z předměstí anebo Všecko příjde najevoKristianLízino štěstíMořská pannaSrdce v celofánuU svatého MatějeBílá vránaKlapzubova XI.LucernaManželka něco tušíSlávko nedej se!Třetí zvoněníDůvod k rozvoduFalešná kočičkaFilosofská historieKomediantská princeznaLojzičkaNa tý louce zelenýUličniceBarbora řádíJedenácté přikázáníKrál uliceVdavky Nanynky KulichovyPoslední mužTři kroky od tělaZ bláta do loužeŽivot je pes (německá verze)Exekutor v kabaretuPobočník Jeho VýsostiŽivot je pesMiláček plukuUtrpení šedé sestryNeviňátkaModrý démantVe dvou se to lépe táhnePrach a brokyVdávala se jedna pannaVenoušek a StázičkaB CityVzpomínky - Dr. Karel Steinbach


Aktualizace osobnostního profilu Jára Kohout: 2.11. 2023 20:45