Siu-pang Chan (2024 - 2024)


Akční choreograf, herec, režisér a scénarista Siu-pang Chan se narodil v roce 1933 v Hong Kongu. Už v dětství byl fanouškem kantonské opery ke které se brzy připojil a krom akrobacie byl dovedný i v severním stylu shaolin. Poté vystupoval v cirkusu jako trapézový umělec. V 50.letech pracuje ve filmové společnosti jako kaskadér a bojový umělec.

V 70. letech měl jako herec velkou roli v Sword of Heaven and Hell (1971) opět s Kuan Tai Chenem, následovala role slepého opata v povedeném Shaolin Kung Fu Mystagogue (1976) s krásnou Hsu Fengovou, dále v úspěšném The Fatal Flying Guillotines (1977) s Hoi Mangem a Likem Cheungem. Také utkvěl rolí mnicha v Choi Lee Fat Kung Fu (1979) s Cliff Lokem a Sharon Yeungovou a v neposlední řadě jako neviditelný šéf v Rivals of the Silver Fox (1979) s Casanovou Wongem. Ke všem výše vyjmenovaným snímkům vytvářel i akční choreografii. 

Větší úspěch Siu-pang Chan zaznamenával jako akční choreograf. Komerční úspěch slavil s The Comet Strikes (1971) s Norou Miao a jeho bojovou choreografii vyhledávali režiséři Cheh Chang i Lo Wei. Často koordinoval herečku Ingrid Hu, Cliff Loka a Polly Kuanovou. Je také znám koordinací soubojů kompletní série 18 bronzemen (1976). Jako akční choreograf vytvořil na 60 snímků. Jako režisér to zkoušel v druhé půli 70. let a nechal vzniknout povedený celulojd The Invisible Terrorist (1976) s Doris Lungovou a Cliffem Lokem, dále The Mysterious Heroes (1977) s Polly Kuan, Cliff Lokem a Kang Chinem, nebo již zmiňovaný Rivals of the Silver Fox (1979).

V 80. letech se jako herec ukazoval už méně a poslední roli ztvárnil coby pagoda mástr v Shaolin Vs Evil Dead: Ultimate Power (2006). Veliký úspěch slavil svým posledním režijním počinem Interpol (1982), který vydělal dva milióny HK dolarů. Jako výkonný režisér se naposledy uvedl v úspěšném akčňáku It's a Mad, Mad, Mad, Mad Kung Fu World!!! (2000), zde pomáhal vytvářet i akční choreografii. Jako herec se Siu-pang Chan ve své kariéře objevil v téměř 90 filmech,zemřel ve věku 72 let v roce 2005.


25.4.2024
Tchaj-wan
25.4.2024
Tchaj-wan
Siu-pang Chan csfd

Hak se wui yi wo wai kwaiVolbaShao Lin ying xiong zhi Feng Shi-Yu Hong Zhi-GuanHuang Fei Hong xi lie: Zhi yi dai shiDa qi ying xiong chuanShao Lin nian si liu maThe Buddhist FistJue zhan yin huLiu he qian shouXiong sheng Cai Li FoYin xia en chou luZa maDao jian ba wang quanVraždící zvonyDa mo mi zong xue shen piaoWan fa gui zong yi Shao LinHeroin Hongkong 707Shen jian mo jianHuang Fei-hong yong po lie huo zhenJiang hu san nu xiaSam chiu liuDao jianRu xiaShen jian zhen jiang huHei mei guiPan Jin LianHua tian cuoCinema Hong Kong: Wu XiaIt's a Mad, Mad, Mad, Mad Kung Fu World!!!Heng sao yu dan dangLong xing dao shou jin zhong junLu si niang chuang shao linTian luo fei sha xi yang hong


Aktualizace osobnostního profilu Siu-pang Chan: 25.4. 2024 09:47