Jaroslav Cmíral (1923 - 1986)


Jaroslav Cmíral se narodil 1. března 1923 v Souši u Mostu. Ale ihned po okupaci se rozhodl pro život při herectví. Tomu se však zdokonaloval pouze jeden rok na pražské Státní konzervatoři (1945 – 1946) a okamžitě odešel na profesionální angažmá do Východočeské společnosti a divadla v Pardubicích (1946 – 1950). A nakonec byl až do své smrti angažován do Městských divadel pražských (1950 – 1986). Zároveň ojediněle hostoval v dalších pražských a taky mimopražských divadlech. Zpočátku, díky svému statnému zjevu a vysoké postavě, přetvářel na divadelních prknech výrazné postavy hrdinů a milovníků. S dalšími léty se na něho dostávaly role ryze charakterní, komediální, dramatické a tragikomické.

Do českého filmu vstoupil krátce po příchodu do Prahy a po celá 50. léta se objevil např. jako zřízenec Lido bio ve Steklého ANNĚ PROLETÁŘCE (1952), dělník v dramatu VÝSTRAHA (1953) Miroslava Cikána, voják v Tomanově TANKOVÉ BRIGÁDĚ (1955), Dr. Šimer v dramatu SYNOVÉ HOR (1956) Čeňka Duby, starší pilot ve Wallóově NEVĚŘĚ (1956), spolužák dispečerky Barborky zvané Pusinky (Sylva Daníčková) Smrček ve FLORENCI 13:30 (1957) Josefa Macha, pekařský pomocník v Krejčíkově MORÁLCE PANÍ DULSKÉ (1958), úředník v povídce GLORIE Jiřího Krejčíka z triptychu O VĚCECH NADPŘIROZENÝCH (1958) a vedoucí v automatu Koruna v Rychmanově KRUHU (1959).

V 60. letech se objevil ve snímcích PÁTÉ ODDĚLENÍ (příslušník StB pan Sedlák), POLICEJNÍ HODINA (pekař), KOTRMELEC (havíř Konrád Včolka), HOROUCÍ SRDCE (dělník), POZOR, VOLÁ LIŠKA… (velitel tábora), TŘI CHLAPI V CHALUPĚ (Potměšil), TÁTO, PŘEČTI TO! (pořadatel), LUCIE (brigádník Souček), DVA TYGŘI (číšník, zloděj), ÚTĚK (otec utečeného Saši Tichého), KONEC AGENTA W4C PROSTŘEDNICTVÍM PSA PANA FOUSTKY (agent), DÍVKA S TŘEMI VELBLOUDY (montér Dobrák), PŘÍSNĚ TAJNÉ PREMIÉRY (lupič Heran), NEJLEPŠÍ ŽENSKÁ MÉHO ŽIVOTA (cestující ve vlaku), SLASTI OTCE VLASTI (pán z Rabštejna) a nebo ODVÁŽNÁ SLEČNA (redaktor Tonda).

A během 70 a 80. let byl až do své smrti kolegou (VELKÁ NEZNÁMÁ), strážníkem Mackem (PARTIE KRÁSNÉHO DRAGOUNA), příslušníkem VB (KATEŘINA A JEJÍ DĚTI), výčepním (LUPIČ LEGENDA), propagandistou (HROCH), barmanem Kaiserem (PŘÍPAD MRTVÉHO MUŽE), Richterem (POSLEDNÍ PLES NA ROŽNOVSKÉ PLOVÁRNĚ), předsedou schůze (DVACÁTÝ DEVÁTÝ), taktéž otcem Maškem (ODYSSEUS A HVĚZDY), ředitelem chemičky Dufkem (PARAGRAF 224), mužem (KOMEDIANT) a či naposledy učitelem (PŘÁTELÉ BERMUDSKÉHO TROJÚHELNÍKU – v povídce LINKA DO PRAHY). I když většinou hrál ve filmu malé a epizodní role, několikrát se mu poštěstilo vytvořil i postavy výrazné.


1.3.1923
Souš, Most, Československo
18.11.1986
Praha, Československo
Jaroslav Cmíral csfd

Návštěvní hodinyUž od rájeZikmund řečený Šelma ryšaváÚzemí strachuKomediantNa semaforu zelenáA na konci je začátekDůkazZačít znovuHad z rájeItalské jaroČerné světloOsamělý jezdecParagraf 224Poslední koncertJá zůstanu věrnýV Bakersvillu není hrdinaOdysseus a hvězdyTatínekMagnetická lunetaVýhra v tomto městěČert na zemiDvacátý devátýKrálovské usínáníPadla kosa na kámenPoslední ples na rožnovské plovárněPřípad mrtvého mužeVelký obloukHrochMuž v osidlechSmuteční mše za těžkou váhuZloděj krokůLev je v ulicíchLupič LegendaStřelcův stínDlouhý den v krátkém životěZlý důmPartie krásného dragounaVelká neznámáBellevueOdvážná slečnaSlasti Otce vlastiMotýl a smrtNejlepší ženská mého životaDívka s třemi velbloudyKonec agenta W4C prostřednictvím psa pana FoustkyPřísně tajné premiéryÚtěkDobrodružství Huckleberryho Finna - Jak jsme osvobozovali JimaDva tygřiDva šlechtici z VeronyHoře z rozumuKonec velké epochyRohová hospodaLucieTři chlapi v chalupěHoroucí srdceNeomylní: Smrt Garrily MorkovkinaNeomylní: Trestanec Jakov


Aktualizace osobnostního profilu Jaroslav Cmíral: 19.11. 2023 14:42