Svatopluk Skládal (1926 - 1992)


Svatopluk Skládal se narodil 17. března 1926 v Kelči. Studoval gymnázium a obchodní školu, ale roku 1948 nakonec dostudoval až Státní konzervatoř v Praze. Ještě jako posluchač konzervatoře vystupoval v pražském Národním divadle. Profesionálně začínal ve Státním divadle Ostrava (1948 – 1950) a nakonec po základní vojenské prezenční službě nastoupil do souboru (tehdy patřícího lidové armádě) pražského Divadla na Vinohradech (1951 – 1991), odkud odešel těsně před svoji smrtí na odpočinek. Skládal se tak snažil až do konce svého života sloužit divadlu a umění. Příležitostně hostoval i na jiných pražských scénách.

V českém filmu sehrál Svatopluk Skládal desítky filmových rolí. Debutoval jako kamelot v Hubáčkově KAVÁRNĚ NA HLAVNÍ TŘÍDĚ (1953). V dalších létech se představil ve snímcích VÝSTRAHA (dělník), PO NOCI DEN (traktorista), ŽIŽKOVSKÁ ROMANCE (sázející fanda), ZDE JSOU LVI (vychrtlý mladík), ÚTĚK ZE STÍNU (Mrázek), PĚT Z MILIONU (pásek v Parku kultury a oddechu), DŮM NA OŘECHOVCE (prodávající byt Sánský), PŘÍPAD LUPÍNEK (pokladník na zámku), ČERNÁ SOBOTA (náčelník stanice), PRÁČE (řidič nákladního auta), NOČNÍ HOST (automechanik), PROCESÍ K PANENCE (kovář), KOLIK SLOV STAČÍ LÁSCE? (mechanik), KAŽDÁ KORUNA DOBRÁ (osvětlovač).

Během šedesátých let byl náměstkem Kořánem (VĚŠTEC), inženýrem (MARIE), ošetřovatelem Strakou (ZTRACENÁ TVÁŘ), obhájcem (KDO CHCE ZABÍT JESSII?), vedoucím samoobsluhy Lejskem (JAK SE KRADE MILIÓN), agentem (KONEC AGENTA W4C PROSTŘEDNICTVÍM PSA PANA FOUSTKY), obchodníkem Juchtou (VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI), dispečerem Sádlem (VÁNOCE S ALŽBĚTOU), kolegou – komikem (NEJLEPŠÍ ŽENSKÁ MÉHO ŽIVOTA), číšníkem (ODVÁŽNÁ SLEČNA), nosičem (ZABIL JSEM EINSTEINA, PÁNOVÉ…), cirkusákem Slepičkou (PARTIE KRÁSNÉHO DRAGOUNA), spikleneckým generálem („PANE, VY JSTE VDOVA!“), lékařem v nemocnici (JEDEN Z NICH JE VRAH).

A po zbylá 70. a 80. léta na něho čekaly další malé filmové tituly, např. ČLOVĚK NENÍ SÁM (hostinský), DÍVKA NA KOŠTĚTI (učitel Keprle), SMRT SI VYBÍRÁ (vrchní číšník), DNY ZRADY (účetní v pivovaru), TŘI NEVINNÍ (dozorce podpraporčík Vomáčka), NÁŠ DĚDEK JOSEF (kramář Čejka), BOUŘLIVÉ VÍNO (Ondruška), DRSNÁ PLANINA (řidič vozu), ZLATÁ SLEPICE (otec), ÚTĚKY DOMŮ (herec), BULDOCI A TŘEŠNĚ (mafián), SRDEČNÝ POZDRAV ZE ZEMĚKOULE (hostinský), OČI PRO PLÁČ (předseda komise), POLOČAS ŠTĚSTÍ (vedoucí masny), FANDY, Ó FANDY (starší vrátný), KOMEDIANT (německý hospodský) či STÍN KAPRADINY (zájemce o dům). Několikrát v českých filmem daboval své kolegy.


17.3.1926
Kelč, Československo
2.4.1992
Praha, Československo
Svatopluk Skládal csfd

SkládačkaSbohem, klidná létaStařeček vavříny vídeňské slávy ověnčený aneb ZpronevěraZázrak v cukrárněKomediantPoločas štěstíFandy, ó FandyOči pro pláčSrdečný pozdrav ze zeměkouleBuldoci a třešněZlatá slepiceÚtěky domůDrsná PlaninaMedaile za všední dnyMamzelle NitouchePětina průměrného životaStín létajícího ptáčkaBouřlivé vínoNáš dědek JosefCirkus v cirkuseMuži jdou ve tměPomerančový klukBertillón 166Generál chudýchNarozeninyDny zrady I.Dny zrady II.Sešli se na VlachovceTři nevinníZlatovláskaÚtěk ze životaMuž a ženaSmrt si vybíráChléb a písněCyrano z BergeracuDeska z tantaluDívka na koštětiKat nepočkáPramenyČlověk není sámJeden z nich je vrahPartie krásného dragounaŠest uprchlíků„Pane, vy jste vdova!“BellevueOdvážná slečnaVelká orgieZabil jsem Einsteina, pánové...Nejlepší ženská mého životaVesuvVánoce s AlžbětouVšichni dobří rodáciJak se krade miliónKonec agenta W4C prostřednictvím psa pana FoustkyWaterlooDvě z ŘímaKdo chce zabít Jessii?Voják TanakaZtracená tvářDruhý příběh mého přítele štvance


Aktualizace osobnostního profilu Svatopluk Skládal: 5.11. 2023 08:33