Jiří Plachý ml. (1946 - 2022)


Jiří Plachý je synem významného herce Jiřího Plachého (1899-1952) a synovcem herce Vojty Plachého-Tůmy (1903-1968). Díky těmto genům Jiří Plachý vyrůstal v uměleckém prostředí, na gymnáziu navštěvoval dramatický kroužek, který vedli známí umělci, ke zkouškám na DAMU jej připravil rodinný přítel Ota Sklenčka. Ještě jako student DAMU hostoval v Národním divadle a Městských divadlech pražských. Po absolutoriu pak získal angažmá v karlovarském Divadle Vítězslava Nezvala (1967-1970), kde vynikl například v představení Julie, ty jsi kouzelná. Od roku 1970 dodnes je Jiří Plachý angažován ve Vinohradském divadle. Tady našel uplatnění v klasickém repertoáru (Tři sestry, Strakonický dudák, Gazdina roba, Tartuffe), vynikl ale i v moderních hrách (Přišel na večeři, Dvanáct rozhněvaných mužů). Dnes můžeme Jiřího Plachého vidět v hlavní roli hry Oscara Wilda Ideální manžel nebo v řadu let reprízované frašce Brouk v hlavě.

V současné době známe Jiřího Plachého především z dabingu. K tomuto oboru se dostal již jako dítě, když mluvil v německém filmu Dobrodružství v Bausdorgu. Zvláště v 90. letech namluvil desítky postav v zahraničních filmech a seriálech (například Star Trek), daboval také jednu z postav v českém filmu ROMing. Často také namlouvá komentáře k dokumentárním filmům. Díky svému hlasu našel Jiří Plachý uplatnění také v četných rozhlasových hrách.

Jiří Plachý je ženatý a s manželkou Ludmilou, rozenou Řezáčovou, má dvě dcery.

Kvůli případné záměně osobností je na místě závěrem vzpomenout, že v 60. a 70. letech vystupoval v řadě filmů různých žánrů kaskadér stejného jména, Jiří Plachý (1937-1974).


23.9.1946
Praha, Československo
20.1.2022
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jiří Plachý ml. csfd

Zločin v PolnéDonšajniRomingObsluhoval jsem anglického králeFalešné obviněníLakomecGambitNávštěva staré dámySjezd abiturientůVelký případTanec kolem zlatého vejcePrvní a posledníPříliš hlučná samotaFascikl „S“Hřbitov pro cizinceKlecPřípad se psemSvědek časuNepolepšitelný starý mužOhnivé ženy mezi námiDům na stará kolenaDeus ex machinaDlouhý čas nadějeRadosti životaSedm Spartakových dníBratři KipovéPoslední koncertDnes ještě zapadá slunce nad AtlantidouPohádka o ebenovém koniPříběh lásky a ctiZ nocí požárůBertillón 166Psáno na pranýřNejlepší roleO ševci MatějoviKotevní náměstíVlak do stanice NebeMuž v praleseOtcové a dětiTěch několik dnů...Všichni dobří rodáciZlatý kočárKonec velké epochyNaši furiantiPrvní velký případŽivot na třetíKluci z Pavelské uliceČeské stoletíAch, ty vraždy!3 plus 1 s Miroslavem DonutilemČerní anděléPražský písničkářDlouhá míle


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Plachý ml.: 7.11. 2023 03:07