Stan Brakhage (1933 - 2003)


Stan Brakhage (celým jménem James Stanley Brakhage) se narodil 14. ledna roku 1933 v Kansas City (Missouri, USA) a je považován za jednoho z nejdůležitějších experimentálních tvůrců 20. století. Vyzkoumal mnoho nových stylů natáčení a držení kamery.

V roce 1953 se Stan přestěhoval do San Francisca, aby mohl navštěvovat školy umění San Francisco School of the Arts a California School of the Arts. Moc se mu tam ovšem nelíbilo, proto se o rok později přestěhoval do New York City, kde se setkal s mnoha osobnostmi - například s Willardem Maasem, Jonasem Mekasem či Marií Menkenovou.

Další léta žil Stan v chudobě a depresi, díky čemuž vážně uvažoval o sebevraždě. Pak se ale setkal s Mary Jane Collom (nyní známá jako Jane Brakhage), se kterou se v roce 1957 oženil. Měli spolu pět dětí, a když se narodilo první, natočil Stan v roce 1959 film WINDOW WATER BABY MOVING a následovně začal získávat ve světě filmu respekt s uznání. Začal navštěvovat různé filmové výstavy. Potom už na něj čekala pouze sláva z děl jako jsou například krátkometrážní filmy WESTERN HISTORY, série SONG (29 "epizod") nebo FLIGHT.

Stanovi byla v roce 1996 zjištěna rakovina močového měchýře, kterou ovšem lékaři odstranili. Vše se zdálo být v pořádku, rakovina se ovšem znovu objevila a proto se v roce 2002 přestěhoval do Kanady za svou druhou manželkou Marilyn a za svými dvěma dětmi do města Victoria (British Columbia). Tam také zemřel 9. března roku 2003 ve věku 70 let. Naposledy byl ve filmu k vidění v komedii CANNIBAL! THE MUSICAL v roce 1996, kde si zahrál otce George Noona (kterého si zahrál Dian Bachar).


14.1.1933
Kansas City, Missouri, USA
9.3.2003
Victoria, British Columbia, Kanada
Stan Brakhage csfd

By Brakhage: An Anthology, Volume OneBy Brakhage: An Anthology, Volume TwoGod of Day Had Gone Down Upon Him, TheAlternating CurrentsLost Films, TheChild's Garden and the Serious Sea, APassage Through: A RitualFaust's Other: An IdyllFaustfilm: An Opera: Part IThe LoomTortured DustSincerity VText of Light, TheLovemakingArt of Vision, TheGarden PathThe GovernorSincerity IIAct of Seeing with One's Own Eyes, TheFor Life, Against the War15 Song TraitsOheň vodSong 1Song 2Song 3Song 4Song 5Song 6Song 7Song 8Meat JewelWindow Water Baby MovingCenturies of JuneUntitled Film of Geoffrey Holder's WeddingMasterworks of American Avant-garde Experimental Film 1920-1970CouplingChinese SeriesStan's WindowWater for MayaWork in ProgressAscensionDark Night of the SoulLovesong 3Lovesong 4Lovesong 5Lovesong 6MaxMicro-GardenPanels for the Walls of HeavenResurrectus EstSB (One Minute for Vienna)Seasons...Baby JesusChrist on CrossIn Jesus NameJesus WeptLovesongLovesong 2Night MulchOccam's Thread


Aktualizace osobnostního profilu Stan Brakhage: 12.3. 2024 17:41