Kuan-Tai Chen 78 let


Chen Kuan Tai se narodil 16. 2.1944 v Kantonu. Od osmi let se věnoval bojovým uměním. Soustředil se hlavně na opičí styl kung fu, přesněji na jeho velice tvrdou formu „Gibbon Fist“. Vedle Lau Kar Leunga a mnohem mladšího Jeta Li je to další skutečný mistr wushu. A dokonce oficiálně uznaný.V roce 1969 totiž zvítězil na východoasijském wushu šampionátu v Singapuru a tím na sebe upozornil. Mladý, výrazný šampión byl jen těžko přehlédnutelný.

Chang Cheh se svou nezpochybnitelnou jistotou v hledání nových tváří obsadil Chen Kuan Taie do filmu VENGEANCE!(1970). Chen se chtěl ale realizovat i jinak. Bez zkušeností a slávy si ještě ve svém debutantském roce 1970 zkusil režii a vytvořil film SWORDSMAN WITH AN UMBRELLA. Po režijním debutu následovalo wuxia THE SECRET OF THE DIRK (1970) a po něm film MODERN SCHOOL LIFE (1970). Pod vedením Kwan Tak Hinga a Simona Yuena si zahrál ve HUANG FEI HONG: BRAVELY CRUSHING THE FIRE FORMATION (1970). V roce 1970 ještě stihnul natočit pro studio Cathay Asia Films wuxia film COLD BLADE. Potom přišel do kin THE CHINESE BOXER, slavný film, propojující hned několik vynikajících osobností své doby. Režii měl Jimmy Wong Yu, kmotrův jednoruký šermíř a veliký idol „nefritového plátna“. Tong Gaai se ujal akční choreografie a jako hvězdy zde zářili kromě Jimmyho ještě Lo Lieh, Cheng Lui, Wong Ping, Chan Sing a Hsu Hsia. Dramatické kung fu nesoucí se v duchu King Boxera nebo násilných kung fu filmů Changa Cheh se protlačil do popředí a dostal diváky do kin.

YOUNG PEOPLE (1972) bylo třetí Chenovo setkání s Ti Lungem a Davidem Chiangem. Generační kung fu výpověď byla přesně šitým kabátem pro nezávislou povahu plnou mladického elánu. Chang Cheh nový objev konečně zaháčkoval a rychle obsadil i do dalšího úspěšného filmu THE WATER MARGIN (1972), kde mu dal sice jen malou roličku, ale určitě už přemýšlel nad jeho plnějším využitím. Pokud Chang Cheh chtěl Chen Kuan Taie získat, musel pro něj vytvořit příležitost, které by neodolal. Vznikl MAN OF IRON (1972) tvrdý, vynikající film plný atributů Changova stylu „násilného kung fu“. Příběh mladého hrdiny, který se potýká s lokálním bossem a jeho bandou je po všech stránkách vybroušený. Chen Kuan Tai v kožené bundě a bílé košili vypadal jako rebel, usmíval se jako rebel a hlavně, bojoval jako rebel. Všechna jeho nezávislost, dravost a síla vybuchla v závěrečné scéně, kdy se zraněný a sám postaví všem a zemře v duchu „hrdinského krveprolévání“.

Ve FOUR RIDERS (1972), filmu z korejské války už bylo jasné, že Chen Kuan Tai bude pro některé fanoušky navěky spojený a železným trojúhelníkem Chang Cheh-David Chiang-Ti Lung. THE BOXER FROM SHANTUNG (1972) byl jeho další vůdčí úlohou v duchu Man Of Iron. THE IRON BODYGUARD (1973), epický příběh vyprávějící o národním hrdinovi ukázal Chena v klasičtějším světle a Chen dokázal, že zvládne i klasickou hlavní roli, ve které se chrabří hoši honosí dlouhými copy a estetickými kung fu pózami. V oceňovaném BLOOD BROTHERS (1973) Chen doplnil své slavnější kolegy v epickém dramatu o lásce, válce, zradě a pomstě. Jeho jednoduchý, věrný a naivní Huang je stejně silnou rolí jako Man of Iron. Chen Kuan Tai vedle Ti Lunga a Davida Chianga rozhodně nezapadl. THE TEA HOUSE (1974) režiséra Kuei Chih Hunga byl další úspěšný snímek drsné školy. THE SAVAGE FIVE (1974) Changa Cheh sice nebyl v rámci žánru nijak objevný, ale své kvality má. Westernově laděný příběh městečka, do kterého přijedou bandité s ukradeným trezorem, připomíná Sedm statečných a obsahuje snad všechna dostupná klišé, na jaká si člověk vzpomene.Přesto je to výborná záležitost, ve které Chen Kuan Tai zopakoval typ z Blood Brothers. Jako prostý dřevorubec zemřel vstoje, se sekyrou nad hlavou a odhodláním v očích.


24.9.1945
Guangdong, Čína
Kuan-Tai Chen csfd

Da xia Action!Anti Drug StormKeyboard WarriorsDao bei cang shenJi fei gou tiaoNa nian xia tian ni qu le na liXin gui da guiThe Great Lion Kun Seng KengGame of AssassinsTong mouPěsti ze železa14 ostříChrabří bojovníciŠa žen fanStrážci Dračí brányLovci upírůIron Fist PillageYun cai wu fu xingMu lu tian shiQing yu shi jieShen tan gan shi luZou lao wei longBi gui wanDu hunDu wang zhi zunTri in TriadWu hu jiang zhi jue lieZhi zai chu weiDie xue feng yunFu gui bing tuanQi bingXiao tou a xingXue zai feng shangYi dan qun yingJiang hu zheng jiangThe Dancing WarriorThe Man from HollandTian guan ci fuBu yi shen xiangMajestic ThunderboltOpium and the Kung Fu MasterPi li lei dianShanghai tan shi san tai baoWang zi cheng chongFeng shui er shi nianLei taiLittle Dragon MaidenMission ThunderboltNao moNu ren zheWang ming ren zheChi se Xiang Wei sheGang MasterHuman LanternsLong tou Lao daQi wu shiRolls, Rolls, I Love YouXiao fei longXin xi you jiYou Friend mie jing


Aktualizace osobnostního profilu Kuan-Tai Chen: 25.3. 2024 15:51