Nikolaj Čerkasov (1903 - 1966)


Zpočátku to vypadalo, že půjde docela jinou cestou - v šestnácti letech zpíval v petrohradském Mariánském divadle opery a baletu ve sboru, takže byl nablízku proslulému Fjodoru Šaljapinovi. Nakonec ale převládl jeho zájem o film, v němž se poprvé objevil v roce 1926 v epizodní roličce francouzského holiče ve filmu CAR A BÁSNÍK.

Zlom přichází s hlavní rolí dramatu PROFESOR POLEŽAJEV. Čerkasov hraje sedmdesátiletého vědce, kterého ve svých třiatřiceti letech ztvárnil dle dobových kritik osobitým způsobem. Tím se mu otevírá cesta k režiséru Ejzenštejnovi, a ten objevuje Nikolajovy schopnosti ztvárnit postavy v tragédiích. Výsledkem jejich spolupráce byl velkofilm ALEXANDER NĚVSKIJ, své kvality předvedl i krátce po II. světové válce, kdy s Ejzenštejnem spolupracoval na IVANU HROZNÉM. Mezi jeho další vynikající role patřil DON QUIOTE, kterého s úspěchem hrál i v divadle.

Čerkasov byl nejen filmovým, ale i divadelním hercem, po II. světové válce byl zvolen jako poslanec Nejvyššího sovětu SSSR. Činný byl i literárně. Zemřel ve věku 63 let v tehdejším Leningradě (dnešní Petrohrad).


27.7.1903
Petrohrad, Ruské impérium
14.9.1966
Moskva, Rusko, Sovětský svaz
Nikolaj Čerkasov csfd

Třetí mládíSázka na životDon QuijoteOni znali MajakovskogoRimskij-KorsakovMusorgskijAkademik PavlovPrvní depešeStalingradská bitva IIŠťastnou plavbu!Stalingradská bitva IJaroMilý soupeřPirogovVe jménu životaIvan Hrozný I.Ivan Hrozný II.Jego zovut Suche-BatorOborona CaricynaŠesťděsjat dnějKoncert na ekraněNezapomenutelný rok - Lenin v roce 1918Alexandr NěvskýDruzjaMuž s puškouOstrov sokroviščPetr Veliký IProfesor PoležajevZa Sovětskuju RodinuDěti kapitána GrantaGorjačije děňočkiGranicaPodrugiSčastěŽenitba Žana KnukkeKto tvoj drugLjublju li těbja?Vstřícný plánVsadniki vetraRodnoj bratLuna slevaMoj synJego prevoschoditělstvoPoet i carDruhá světová válka 5: Bitva o RuskoIvan Groznyj III


Aktualizace osobnostního profilu Nikolaj Čerkasov: 17.11. 2023 15:10