Jean Desailly (1920 - 2008)


Jean Desailly byl výrazným hercem charakterních rolí, na své umělecké konto nastřádal více než šedesát filmů, hrál také v televizi, jeho láskou bylo ale především divadlo. Jean Marcel Desailly se narodil v Paříži a vyrůstal v harmonickém rodinném prostředí, díky otcovým kontaktům se seznámil i s četnými umělci. Po otci zdědil také určité nadání k malování a původně studoval školu výtvarných umění (École des beaux-arts), koncem třicátých let se ale připojil ke kočovné divadelní společnosti a nakonec začal studovat herectví na pařížské konzervatoři.

Po dokončení konzervatoře vstoupil Jean Desailly do angažmá v nejslavnějším francouzském divadle Comédie Française (1942-1946), kde jako mladý, pohledný a především nadějný herec dostal velké příležitosti v zavedené klasice (Hamlet, Antonius a Kleopatra, Měšťák šlechticem), absolvoval také úspěšné divadelní turné po celé Evropě. Souběžně pokračoval i v práci před filmovou kamerou a jeho jméno je spojeno s ambiciózními poválečnými snímky jako OTEC GORIOT (Le père Goriot, 1945), ROGER LA HONTE (1946) nebo PASTORÁLNÍ SYMFONIE (La symphonie pastorale, 1946). Právě tento film však ukončil jeho kariéru v Comédie Française, protože kvůli natáčení měl absenci v divadle a nejprestižnější francouzská scéna něco takového nepřipouštěla. Stihnul se také oženit a jeho manželkou se stala herečka Ginette Nicolas, známá dodnes jako Nicole Desailly (*1920). Měli spolu dvě děti, ale rozvedli se po několika málo letech. Na dalších šedesát let pak svůj soukromý i pracovní život spojil s herečkou Simone Valère (*1923), vzali se ale až v roce 1998.

V roce 1946 byl Desailly propuštěn Comédie Française a ve spojení se souborem Barrault-Renaud účinkoval na scénách Théâtre Marigny a Odéon Théâtre de France. V jeho divadlení práci převažoval v té době francouzský repertoár od klasiky po modernu (Molière, Musset, Giraudoux), objevil se znovu v shakespearovském repertoáru (Kupec benátský, Jindřich VI.), ale také například v Kafkově Zámku. Z jeho filmografie připomeňme i u nás známé VELKÉ MANÉVRY (Les grand manoeuvres, 1955), kde hrál poměrně velkou roli po boku Gérarda Philipa.

Přelom 50. a 60. let je v Desaillyho filmové kariéře ve znamení několika pozoruhodných snímků natočených s Jeanem Gabinem, zvláště zaujal v kriminálce KOMISAŘ MAIGRET KLADE PAST (Maigret tend un piège, 1958), která mu vynesla nominaci na Cenu BAFTA pro nejlepšího zahraničního herce. Dalším významným setkáním s Gabinem byl film BURZIÁNI (Les grandes familles, 1959). Pozoruhodný výkon podal také v postavě komisaře v kriminálce ULICE MONTMARTRE Č. 125 (125 rue Montmartre, 1959). Z režisérů, s nimiž v té době spolupracoval, připomeňme slavná jména mladé generace jako Jacques Demy, Michel Boisrond, Edoudard Molinaro nebo François Truffaut. Právě v Truffautově filmu HEBKÁ KŮŽE (La peau douce, 1964) vytvořil Desailly jednu z nejzajímavějších postav své kariéry (po boku Françoise Dorléac).


24.8.1920
Paříž, Île de France, Francie
10.6.2008
Paříž, Île de France, Francie
Jean Desailly csfd

PosedlostLa DilettanteLe Radeau de la méduL'Élixir d'amourLe piègeÉquipe de nuitCambiamento d'ariaEterna giovinezza, L'Králova bláznovstvíLes InvitésSiegfriedLa mémoire courteProfesionálHlava nebo orelAu théâtre ce soir: Tout dans le jardinJe te tiens, tu me tiens par la barbichetteLe Mouton noirLe Pitié dangereuseSukničkářClaudine en ménageClaudine à ParisClaudine à l'écoleUn ennemi du peupleL'Ironie du sortNásledníkAu théâtre ce soir: Double jeuLes Sous-locsPolicajtZavraždění TrockéhoComptes à reboursLe MisanthropeL'ArdoiseTout pour le mieuxLe franciscain de Bourges25. hodinaDe dans van de reigerLa CerisaieDue orfanelle, LeLe Monde est petitHebká kůžeL'année du bacLa Confidence fausseLa Double inconstancePráskačAmours célèbresLes Sept péchés capitauxSmrt BellyUn soir sur la plageZákon válkyFrancouzka a láskaLe Baron de l'écluseLe Saint mène la dansePréméditationIl cavaliere e la zarinaSen noci svatojánskéUlice Montmartre č.125BurziániLa Répétition ou L'amour puniMaigret klade pastOn ne badine pas avec l'amour


Aktualizace osobnostního profilu Jean Desailly: 20.2. 2024 06:36