Gérard Lanvin 73 let


Francouzský herec Gérard Lanvin, vlastním jménem Gérard Raymond Lanvain, má dnes na svém kontě desítky filmů a několik prestižních ocenění, jeho začátky jsou ale spojeny s avantgardními pařížskými scénami. Nadšení pro divadlo jej provázelo již od dětství, v sedmnácti letech ale přerušil středoškolské studium a začal se živit jako prodavač. Počátkem sedmdesátých let se mu podařilo proniknout na pódia kaváren a malých divadel, stěžejní pro něj byla spolupráce s Café de la Gare. Stal se členem hereckého uskupení Le Splendid, které provozovalo kabaret zaměřený na politickou satiru. Z nenápadného sdružení mladých herců se stala kolébka řady dnes významných osobností francouzského filmu, kromě Gérarda Lanvina to byli například Coluche, Miou-Miou, Gérard Jugnot, Thierry Lhermitte, Christian Clavier, Michel Blanc, Josiane Balasko a řada dalších.

Netrvalo ale dlouho a nesporně nadaný Gérard Lanvin se prosadil i v charakterních rolích, za zmínku stojí jeho výstup ve filmu NOČNÍ EXTERIÉR (Extérierur, nuit, 1980). Dramatický žánr a významní režiséři jako Bertrand Tavernier, Yves Boisset nebo Georges Lautner pak Lanvinovi nabídli další výrazné herecké úkoly, za svou kreaci v dramatu ZVLÁŠTNÍ PŘÍPAD (Une étrange affaire, 1981) získal Cenu Jeana Gabina udělovanou mladým nadějným osobnostem herectví. Poprvé byl také nominován na Cézara, druhou nominaci mu vynesl film HROMADNÝ VÝSTŘEL (Tir groupé, 1982). Mimořádný úspěch i v mezinárodním měřítku doznala kriminálka SPECIALISTÉ (Les spécialistes, 1985), kde Lanvin hrál jednoho z ústřední dvojice lupičů. Mezitím navázal spolupráci také s televizí, která ovšem na rozdíl od řady jiných herců má v jeho aktivitách relativně malý význam.

Z další Lanvinovy filmografie vyniká melodramatický rodinný příběh NEJMILEJŠÍ SYN (Le fils préféré, 1994), za nějž byl oceněn Cézarem. Vedle několika dalších filmů připomeňme aktivnější spolupráci s televizí, kde v letech 1995-1996 hrál hlavní roli komisaře Klébera v kriminálním seriálu FRANÇOIS KLÉBER. Druhého Cézara získal Gérard Lanvin za vedlejší roli osobního strážce v komedii NĚKDO TO RÁD JINAK (Le gout des autres, 2000). Jestliže do světa filmu vstoupil Gérard Lanvin jako romantický hrdina v poeticky komediálním žánru, v posledních letech jej můžeme vídat především v kriminálních thrillerech, z nedávné doby připomeňme filmy jako VEŘEJNÝ NEPŘÍTEL Č. 1: EPILOG (Ľennemi public n°1, 2008) nebo SECRET DÉFENSE (2008).

Kromě filmu se Gérard Lanvin příležitostně vrací i k divadlu, pracuje také v dabingu a jeho hlas zazněl například ve třech dílech amerického animovaného trháku DOBA LEDOVÁ (Ice Age). Díky svým aktivitám především před filmovou kamerou patří dodnes k nejlépe placeným francouzským hercům. Jeho manželkou je herečka a bývalá zpěvačka Jennifer (*1954). Jejich dva synové, Manu a Léo, se pohybují v oblasti hudby.


21.6.1950
Boulogne-Billancourt, Paříž, Île de France, Francie
Gérard Lanvin csfd

Les Enfants des justesMaman, ne me laisse pas m'endormirDej mi křídlaJ'adore ce que vous faitesDrsný městoPapi SitterPension complèteRodinné vinařstvíBon rétablissement !Colt 4596 heuresAngelikaUpřímná přátelstvíGang StoryLe fils à JoLimitEnvoyés très spéciauxErreur de la banque en votre faveurOchrana státuVeřejný nepřítel č. 1: EpilogK nezaplacení!KempinkLe héros de la familleAch, ty dětiParrains, LesSan AntonioA la petite semaineLes Clefs de bagnoleBlbec na krkuTři esaLes Morsures de l'aubeNěkdo to rád jinakPassionnémentDivokost v srdciLa femme du cosmonauteAnna OzMůj pasákNejmilejší synSvištiKrásný příběhJsou dny... a úplňkyMes meilleurs copainsPalaceSaxoBratři v brkuMoi vouloir toiSpecialistéNoční návštěvaPochod ve stínuCena za nebezpečíTir groupéJe to rozumné?Volba zbraníZvláštní případExtérieur, nuitFilles d'Adam, LesL'entourloupeTraque, LaUne semaine de vacancesDisciplína musí bejt


Aktualizace osobnostního profilu Gérard Lanvin: 2.11. 2023 19:24