Zdeněk David (1955 - 2009)


Zdeněk David se narodil 12. července 1955 v Trutnově do rodiny stavebního inženýra a ekonomky. Po vyučení na kuchaře a po základní vojenské prezenční službě vystudoval večerně gymnázium. Přihlásil se na DAMU, kterou nakonec roku 1984 absolvoval. Už během studií hrál v ochotnických a amatérských scénách.

Během své pětadvacetileté herecké dráhy se od absolvování DAMU postupně objevoval v Činoherním klubu, v Divadle v Řeznické, v jihlavském Horáckém divadle, v Činoherním studiu v Ústí nad Labem, ve Spolku Kašpar, v Divadle Na zábradlí, v Pražské divadelní agentuře, v Městských divadlech pražských (Rokoko), v Cavern clubu, v Hamlet Production, v Divadle Příbram, v Cleopatra musical, v Rubínu a pak v dalších až do roku 2005.

Své herectví dokázal i v různých velkých náročných titulních rolí, hlavně např. Člověk v plášti a Plukovník („Idiot“), Stařec („Kavkazský křídový kruh“), Bartolus („Nebe na zemi“), 2. písař a Clavaroche („Kdo se skrývá za zdí“), Benátský dóže („Othello“) a i Zuniga („Carmen“).

Z dalších her si uveďme „Hrátky s čertem“ (Vysloužilec Martin Kabát), „Koketka stejnojmenného autora“ (Ruzzante), „Svatba“ (Dmitrij Stěpanovič), „Každý musí křičet…!“ (Ferenc Futurista), „Revizor“ (Bob), „Polská krev“ (Senovič), „Hello, Dolly!“ (Rudolf a Soudce), „Macbeth“ (Vrátný), „Ženichové“ (Milinský), „Lakomec“ (Kočí a sluha Jakub), „Višňový sad“ (Účetní Jepichodov), „Čarodějky ze Salemu“ (Thomas Putnam), „Černá komedie“ (Schuppanzigh), „Dalskabáty, hříšná ves“ (Trepifajksl), „Rebelové“ (Otec), „Krysař“ (Starosta), „Hra lidová“ (Jidáš), „Volání za řekou“ (Lawson), „Manon“ (Hostinský), „Vychovatel“ (Wenzeslaus), „Brouci – Evangelium podle Beatles“ (George Harrison), „Marianniny rozmary“ (Vrah), „Případ Muromských“ (Tarelkin), „Kompot“ (Tumorol), „Stará (známá) historie“ (Pandolfo) apod.


12.7.1955
Trutnov, Československo
16.3.2009
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Zdeněk David csfd

Sněžná nocSvědomí Denisy KlánovéZastřený hlasŽil jsem s cizinkouI ve smrti samiNávrat zbloudilého pastýřePoklad na Sovím HrádkuBankrotářiCesta byla suchá, místy mokráFalešné obviněníVelký případBídníciBáječná léta pod psaZdivočelá zeměDům poslední radostiPeriferieŠeptejHusarská čestTřináctery hodinyKam letíš, letadlo?Čas sluhůJá, ty, onAntonyho šanceCena meduŽádost o přeloženíLáska z pasážeMravenci nesou smrtKluci z bronzuVyprávějNadměrné maličkostiRedakceČerní anděléHotel HerbichObětiArrowsmithZdivočelá zeměDraculův švagrDobrodružství kriminalistikyMalý pitaval z velkého městaStopařDáreček


Aktualizace osobnostního profilu Zdeněk David: 22.3. 2024 02:48