Freddie Mercury (1946 - 1991)


Narodil se jako Farrokh Bulsara v úterý 5. září 1946 na ostrově Zanzibar. Nejprve chodil do misijní školy, kterou vedly britské řádové sestry. Otec pracoval pro britskou vládu, takže hodně cestoval a pobýval na delší dobu na různých místech - tak se Freddie dostal v roce 1954 do anglické internátní školy St. Peter's v Panchgani (nedaleko Bombaje). Tam mu kamarádi začali říkat Freddie. Protože škola byla anglická, provozovali se zde typicky anglické sporty. Freddieho silnou stránkou byl box, ale hlavně stolní tenis - stal se vítězem přeboru školy. Měl rád výtvarné umění, rád kreslil, byl také blázen do hudby. Začal se učit hrát na klavír, vystupoval ve školních divadelních představeních.

Krátce působil ve skupině Ibex jako textař a zpěvák. Spolu se svými přáteli Brianem, Rogerem, Timem a členy skupiny Ibex prožíval skvělé období, sice bez peněz, ale všichni si v bytě pro tři osoby užívali života a legrace. Na jednom představení měl Freddie starý pomačkaný stojan na mikrofon s pevným těžkým podstavcem. Při jedné písni chtěl vzít mikrofon a otočit se sním, ale podstavec odpadl a v ruce mu zůstala pouze horní část - a od té doby ho tak používá. Po odchodu z Ibexu se po konkursu dostal do kapely Sour Milk Sea jako sólista, ale po brzkém rozpadu si založil skupinu vlastní - Wreckage. Ale jeho představy o úspěchu skupiny se nepodařily uskutečnit, proto v roce 1970 ze skupiny odešel. V této době se překřtil na Mercuryho po mytologickém božím poslu. Brian, Roger a Freddie dospěli k závěru, že by měli spojit své talenty a zůstat pohromadě.

Roku 1971 přišel ke Smile John Deacon, v pořadí už sedmý hráč na basu. Skupina si s jeho příchodem změnila název. Začali si říkat Queen. O rok později je do své stáje přijala megaspolečnost EMI a skupina vydala první písničku Keep Yourself Alive. Kritici ji ztrhali, rozhlas ji odmítl hrát. Stejný osud málem potkal i první album s prostým názvem Queen. S druhým albem, které mělo stejně málo nápaditý název Queen II, konečně prorazili. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. V období mezi léty 1973 až 1991 vydávali průměrně jedno album ročně.

Přišlo poslední vystoupení před kamerou: These Are The Days of Our Lives. Žádné výstřelky, žádná přepychovost, žádné bláznivé nápady. Jen civilní Mercury (bez kostýmu a bez líčení) otočený přímo do kamery. Nic neskrývá, na nic si nehraje. Umírající člověk se loučí se svou největší láskou – s publikem. Poslední měsíce jeho života byly těžce poznamenány rozvinutou chorobou AIDS. O své nemoci věděl, ale nikdy o ní nemluvil. Dokonce i členům skupiny přiznal svůj skutečný zdravotní stav jen pár měsíců před smrtí. „Věděli jsme, že se něco děje, ale jistotu jsme neměli.“ prohlásil May. Postupující Freddieho choroba přinutila skupinu, aby omezila vystupování. Nejprve Mercury prohlásil, že se už cítí na turné příliš starý. „Nemyslím, že by se dvaačtyřicetiletý muž měl prohánět v trikotu po jevišti. Není to zrovna důstojné,“ řekl. Začaly se ozývat hlasy, že se skupina rozpadá. Pravda byla smutnější. Poslední turné absolvovali roku 1986 pod názvem Magic Tour. Pak už přišlo jen vystoupení s Montserrat Caballéovou v Barceloně roku 1988. Freddie však zpíval z playbacku. V tisku se objevují první dohady o nemoci AIDS. Mercuryho život k tomu novináře svádí. Když se v únoru 1990 objevil na předávání cen Brit Awards v nepříliš dobré kondici a značně pohublý, dohady přibývaly. Teprve 23. listopadu 1991 vydává tisková mluvčí Freddieho Mercuryho (on už leží v kómatu) oficiální prohlášení, že Mercury má AIDS. O čtyřiadvacet hodin později Freddie ve svém bytě v Kensingtonu umírá. Odešel člověk, který kdysi prohlásil:


5.9.1946
Stone Town, Zanzibar, Tanzanie
24.11.1991
Londýn, England, Velká Británie
Freddie Mercury csfd

Bohemian RhapsodyQueen's Greatest Flix IIIQueen: Greatest Flix I & IIGreatest Flix IIGreatest FlixFreddieA Life in Ten PicturesDer echte Freddie Mercury - Die Münchener JahreFreddie: poslední showQueen Forever - Die Freddie Mercury StoryWe are the Champions! - 50 Jahre QueenFreddie Mercury, rozená hvězdaFreddie Mercury: The King of QueenAmerická 80. létaJak se kalila hudbaThe Freddie Mercury Story: Who Wants to Live ForeverQueen: From Rags To RhapsodyLegendy rockuFreddie Mercury: PříběhQueen: These Are Days Of Our LiveThe Story of Queen: Mercury Rising50 años deJak klip zabil rozhlasovou hvězduQueen: A Night at the OdeonQueen Rock Montreal & Live AidQueen Rock Montreal 1981Slavná alba: Queen - A Night At The OperaLive Aid RememberedMusikprogrammet - programmet om musikQueen on Fire: Live at the BowlFreddie Mercury: Nevýslovný příběhSex Pistols: Děs a běsLegendenChampions of the WorldClassic QueenQueen Live in JapanQueen's Greatest HitsMemories of 1970-1991Queen: The Days of Our LivesQueen - Rare Live: A Concert Through Time and SpaceQueen: Live at Hammersmith OdeonQueen v BudapeštiQueen: Magic Years, Volume One - A Visual AnthologyQueen: Magic Years, Volume Three - A Visual AnthologyQueen: Magic Years, Volume Two - A Visual AnthologyX-LargeQueen ve WembleyLive AidQueen Live in RioThe Rock 'n' Roll YearsWe Are the ChampionsSexy ShortsWe Will Rock You: Queen Live In ConcertLive at the RainbowNight LunchQueen: Let Me In Your Heart AgainGeorge Michael - John and Elvis Are DeadQueen: Greatest Video Hits Volume OneQueen: No-One but You (Only the Good Die Young)


Aktualizace osobnostního profilu Freddie Mercury: 2.11. 2023 22:26