Daniel Dítě 70 let


Herec a dabér Daniel Dítě se narodil v Novém Městě na Moravě, v nedalekém Žďáře nad Sázavou vystudoval strojní průmyslovku, tehdy také začal hrát ochotnické divadlo. Odtud po maturitě vedla jeho cesta ke studiu herectví na brněnské JAMU. Již jako adept herectví spolupracoval s legendárním Divadlem Na provázku a hrál například ve slavné Baladě pro banditu. Janáčkovu akademii múzických umění absolvoval v roce 1977 a do prvního profesionálního angažmá nastoupil v Činoherním studiu v Ústí nad Labem, kde zaujal hlavní rolí ve hře Muž jako muž.

V letech 1985-1991 byl Daniel Dítě členem činohry Státního divadla v Brně a na jeho jevišti vytvořil řadu různorodých a divácky vděčných rolí (Cyrano z Bergeracu, Vajíčko, Radúz a Mahulena, Hodina mezi psem a vlkem). Ve filmu tehdy nehrál, početné příležitosti mu ale opět nabídla brněnská televize. V roce 1991 opustil stálé divadelní angažmá a tři roky žil a pracoval v Itálii zcela mimo oblast kultury.

Po návratu do České republiky v polovině devadesátých let se začal uplatňovat výhradně v dabingu, původně jen jako herec, dnes je i vyhledávaným dabingovým režisérem. Proslavilo jej například namluvení Davida Hasselhoffa v seriálu POBŘEŽNÍ HLÍDKA nebo Jürgena Heinricha v krimiseriálu WOLFFŮV REVÍR, pro uvedení na různých televizích nadaboval také desítky filmů. V poslední době jsme jej mohli slyšet v populárním sitcomu ZOUFALÉ MANŽELKY, pro televizi Nova režíroval české znění seriálů PLASTICKÁ CHIRURGIE, S.R.O. a KRIMINÁLKA MIAMI. Menší role odehrál také v několika českých seriálech.


21.1.1954
Nové Město na Moravě, Československo
Daniel Dítě csfd

Na dvojce je PavarottiPříliš mnoho dobrých úmyslůHonzíkO komtesce a zbojníkoviPapírový mostKapsáři a falešný uhlířPřípad medvědí jeskyněZtráta pamětiČas žhavých kamenůSvět je někdy opravdu krásnýVražda v zastoupeníNejlepší lékař mého životaSilvestr 1886Vysoká hraVrahVýbuch bude v pětParcela 60, katastr LukoviceRovnováhaStopy zločinu: Velká ránaMotivO vodě, lásce a štěstíKalamitaRytmus 1934Svítalo celou nocRváčBalada pro bandituJako všichni v této uliciKdo sedí za komínemZrcadleníČestné koloNáměstíčkoČetnické humoreskyObětiŠípková RůženkaDetektiv Martin TomsaNávštěvníciSlovácko sa nesúdíBakalářiSoudkyně BarbaraAutosalon


Aktualizace osobnostního profilu Daniel Dítě: 21.1. 2024 11:54