Johnnie To 69 let


"Nerad následuji nějaké ´trendy´ - Chci dělat jenom to, co chci dělat já. Nezajímám se o současné směry...”

Západnímu publiku se při vyslovení jeho jména nejčastěji asi vybaví akční krimi. Johnny (Johnnie) To Kei-Fung začínal jako sedmnáctiletý poslíček u hongkongského televizního studia TVB, ve kterém se propracoval až do funkce výkonného producenta a režiséra (1973). V roce 1978 natočil svůj první film uvedený v kinech a pokračoval v televizní práci. Koncem 80. let spatřily světlo světa jedny z jeho největších trháků: v roce 1988 spolurežíroval svůj první (a úspěšný) akční film THE BIG HEAT (Cheng shi te jing), THE EIGHTH HAPPINESS (1988) se stal v Hong Kongu kasovně nejúspěšnějším filmem roku a podobně se vedlo i dramatu ALL ABOUT AH-LONG (1989), oba s Chow Yun-Fatem.

Do jeho tvůrčího záběru patří krimi RUNNING OUT OF TIME (1999, Aau chin) a THE MISSION (1999, Cheong feng), romance jako LOVING YOU (1995, Wu wei shen tan) nebo NEEDING YOU (2000, Goo laam gwa lui), komedie LOVE ON A DIET (2001, Shôshen nan´nu) nebo LOVE FOR ALL SEASONS (2003, Baak nin hiu gap). V roce 2003 natočil thriller-noir PTU (2003) a kulturisticko-tanečně-vizionářský RUNNING ON KARMA (2003, Daai chek liu). Oba sklidily úspěch na Filmovém festivalu v Hong Kongu. Tento rok považuje To za důležitý, neboť se tehdy v produkční společnosti rozhodli posunout jiným směrem. (“Naším cílem je rovnováha mezi filmy, které se líbí nám a těmi, které chce vidět publikum.” - “Budoucnost hongkongského filmu leži v pevninské Číně.”)

Následovaly snímky BREAKING NEWS (2004, Dai si gein) a THROW DOWN (2004, Yau doh lung fu bong), potom mafiánské ELECTION (2005, Hak she wui – česky Volba) a pokračování ELECTION 2 (2006, Hak se wui yi wo wai kwai). Poslední dvojice si získala mezinárodní ohlas a byla dokonce srovnávána s Coppolovým ”Kmotrem” (“... Říkal jsem svému štábu, aby si v žádném směru nebral za vzor kmotrovskou trilogii ani žádnou jinou gangsterku. Říkal jsem jim, že chci vytvořit skutečný hongkongský gangsterský film.”)


22.4.1955
Hongkong
Johnnie To csfd

Mìng anSeptetSan ren xingTrivisaHua li shang ban zuDan shen nan nu 2Slepý detektivDrogová válkaGao hai ba zhi lian IIZásahová jednotkaBao yingDan shen nan nuŽivot bez zásadJi dong bu dui - huo banJi dong bu dui - jing liJi dong bu dui - jue luJi dong bu dui - ren xingJi dong bu dui - tong paoNehodaNemilosrdnýHu die feiVrabčákMui dong bin wan siPod dohledemTie san jiaoŠílený detektivHak se wui yi wo wai kwaiPsanciTin sun yut duiVolbaLong feng douZvláštní zpravodajstvíŽou tao lung chu pangBai nian hao heDa ji laoPolicejní hlídka PTUQi feng di shouFat Choi SpiritSecond Time AroundWo zuo yan jian dao guiAi shang wo baKdo s koho 2Quan zhi sha shouShou shen nan nuWu YenGu nan gua nuLa shou hui chunTian you yanWu ren jia shiCheung fohKdo s kohoTian yan mi yuZai jian a langNaprosto neočekávanéSkrytá odměnaZhen xin ying xiongKong bu jiLiang ge zhi neng huo yi geYi ge zi tou de dan shengZeio hau pun kyut


Aktualizace osobnostního profilu Johnnie To: 3.4. 2024 22:40