Zdeněk Maryška 77 let


Zdeněk Maryška pochází z Mariánských Lázní, kam se dodnes rád vrací. Svůj herecký křest si odbyl po maturitě v plzeňském divadle Alfa (1965-1966), načež začal studovat herectví v Brně na JAMU. Mezitím hostoval na scéně Slováckého divadla v Uherském Hradišti (1969-1971), po dokončení studia zakotvil na jednu sezónu v Divadle J. K. Tyla v Plzni (1971-1972), na dalších deset let spojil svůj život s Brnem a jeho scénami (Divadlo bratří Mrštíků, Státní divadlo, Divadlo na provázku).

V roce 1995 se Maryška vrátil do Česka, načež vzápětí dostal roli v televizním seriálu DETEKTIV MARTIN TOMSA (1996), opět v produkci brněnského televizního studia. Za svou stěžejní roli považuje postavu Lukáška v Herzově absurdním podobenství PASÁŽ (1996), nadále se uplatňuje v televizních pohádkách a seriálech, naposledy jsme jej mohli například vidět v menší, ale výrazné roli německého hosta ve filmu OBSLUHOVAL JSEM ANGLICKÉHO KRÁLE (2006). Co se týče divadla, pohostinsky hraje v Divadle Na Fidlovačce a v Činoherním klubu. Ke svým nejdůležitějším rolím na jevišti řadí hry Sofokles, Obchodník s deštěm nebo Zkrocení zlé ženy. Významné je také působení Zdeňka Maryšky v dabingu.


17.4.1947
Mariánské Lázně, Československo
Zdeněk Maryška csfd

ZbojníkBardiIndiánReklama na VánoceCasting na láskuMůj příběhDie Diplomatin - Jagd durch PragLiebeZločin v PolnéPohádkářKlauniLáska, soudruhuPříběh kmotraWesternstoryDívka a kouzelníkJánošík - Pravdivá historieZakázaný člověkBathoryDevatenáct klavírůThe Courier/2.0Zwei WeihnachtsmännerSwingtimeObsluhoval jsem anglického králeNapola: Hitlerova elitaNávrat zbloudilého pastýřePražské padělkyPrinc a jáDas siebte FotoNa psí knížkuDen dobrých skutkůDissidentMach, Šebestová a kouzelné sluchátko7 dní životaDer Lebensborn - Pramen životaO bojácném FloriánkoviBedna s datlemiO pyšném panovníkoviPřeveliké klanění právě narozenému Jezulátku aneb BetlémVašek Nešika a Šikulka ŠikovnáZvědavý oselJak se Kuba stal mlynářemPasážPodzemní komandoPrsten a řetězNeviditelné nebezpečíDlouhý týdenObyčejný důvodZelené červené jablkoNoční expresPožáry a spáleništěSvětlo z temnotDrsná PlaninaKarolina aneb Příběh ze starých časůKdo chytá štěstí za pačesyTvář za sklemČtyři na sněhuJulius a EthelOpustíš-li mne...Nerovná láskaO moravské zemi


Aktualizace osobnostního profilu Zdeněk Maryška: 2.3. 2024 18:20