Géza von Radványi (1907 - 1986)


Německá kinematografie má ve svých archívech klenoty, jako např. MÄDCHEN IN UNIFORM (DĚVČATA V UNIFORMĚ,1958) s Romy Schneiderovou, DER KONGRESS AMÜSIERT SICH (1966) s Lilli Palmer, nebo ONKEL TOMS HÜTTE (CHALOUPKA STRÝČKA TOMA, 1965). Režisérem byl košický rodák Géza von Radványi.

V roce 1939 se vrátil do Maďarska a natočil zde svůj první film ERDÉLYIKASTÉLY, do kterého obsadil svou tehdejší manželku. Společně s Eugenem Szatmarim napsal scénář k filmu SARAJEVO, dokončený roku 1940. V roce 1941 po uvedení jeho pasifistického filmu EURÓPA NEM VÁLASZOL (EVROPA NEODPOVÍDÁ), mu Strana šípových křížů vyhrožovala, že jej zanesla na své „seznamy", a že se „taktéž dočká". Během války natáčí v Německu DER SCHPRECHENDE MANTEL z roku 1941, a o rok později SO LIEBT NUR EINE FRAU. V roce 1947 vzbudil velkou pozornost jeho film VALAHOL EURÓPÁBAN (NĚKDE V EVROPĚ). Film byl uveden ve více, než padesáti zemích.

Z Gézy von Radványi se stal světově známý a vyhledávaný režisér. Reagoval na skutečnost, že po ukončení války, bylo každé třetí dítě v Maďarsku bez domova, nebo bez rodičů. (V zimě roku 1946 kulminovala v Maďarsku dětská kriminalita. Odhaduje se, že13 % násilných trestných činů bylo spácháno dětmi.) V pozdějším rozhovoru vzpomínal na natáčení, jako období svobody prohlásil: „Mohli jste je vnímat jako anděly, nebo ďábly, podle toho,co jste si vybrali." Film šokoval svou surovostí. Vše začíná po válce jako boj asi dvacetisedmi dětí o přežití.Ale přežije jen smečka s vůdcem. Rodí se dětská mafie ze svými zákony. Vrací se domů, táhnou krajinou a kradou. Z filmu číší zmar a marnost. Slavnou je scéna, kdy děti vykradou špajz s jídlem. Poté se (i desetileté!) opijí a věší svázaného majitele domu.

Později, v roce 1951 dostal režisér nabídku z Japonska, na natočení remake. Film měl mapovat osudy dětí po výbuchu atomové bomby v Hirošimě.K natáčení nedošlo. V roce 1958 natočil remake filmu MÄDCHEN IN UNIFORM (DĚVČATA V UNIFORMĚ,1958) s Romy Schneiderovou. Slavnostní premiéra byla 28. srpna 1958 v dodnes stojícím kině Lichtburg v Essenu. Původní film z roku 1931 byl natočen podle úspěšné divadelní hry RITTER NÉRESTAN, uvedené v Lipsku v roce 1930. V roce 1959 natočil film EIN ENGEL AUF ERDEN (ANDĚL NA ZEMI). Kromě Romy Schneiderové obsadil začínajícího Paula Belmonda do role Michela a do role Augusty stále neznámou Michel Mercierovou (Pro pozdější Angeliku to byl její čtvrtý film).


17.12.1907
Košice, Rakousko-Uhersko
27.11.1986
Budapest, Budapest főváros, Budapest főváros, Maďarsko
Géza von Radványi csfd

Circus MaximusPiti Piti PaAnděl na zemiL'Etrange Désir de monsieur BardNěkde v EvropěMadách: Egy ember tragédiájaEgy asszony visszanézEurópa nem válaszolErdélyi kastélySarajevoZárt tárgyalásDer Kongreß amüsiert sichChaloupka strýčka TomaDas RiesenradDiesmal muß es Kaviar seinEs muß nicht immer Kaviar seinUnd sowas nennt sich LebenIch schwöre und gelobeDouze heures d'horlogeDěvčata v uniforměLékař od StalingraduDas Schloß in TirolIngrid - Die Geschichte eines FotomodellsMädchen ohne GrenzenDonne senza nomeInferno gialloA beszélő köntösFilmszemle '86Történetek a magyar filmrőlTörténetek a magyar filmről III. - Radványi Géza


Aktualizace osobnostního profilu Géza von Radványi: 9.11. 2023 21:22