Yu Wong (1955 - 2008)


Na začátku května tohoto roku zemřel jeden ze známých herců studia Shaw Brothers Wong Yu a určitě je vhodné ho zmínit, protože SPIRITUAL BOXER by měl zůstat nesmrtelný.

V 70. letech se Wong Yu objevil v několika filmech, ze kterých si ho ale málokdo bude pamatovat. Filmy jako BLOODY FISTS, GOLDEN LOTUS nebo THIRTEEN nezazářily a zdálo se, že talent mladého herce zůstane nevyužitý. Naštěstí v tu dobu začal pro Shaw Brothers vytvářet kasovní trháky legendární Lau Kar Leung, který měl neobyčejný čich na hledání talentů. A Wong Yu získal hned hlavní roli ve filmu SPIRITUAL BOXER. Zrodila se komediální hvězda. O čtyři roky později Lau Kar Leung navázal filmem THE SHADOW BOXING který je ještě lepší, jenže to už byla na světě i silná konkurence, která v pomyslném závodu o krále kung fu komedií zvítězila, protože měla v rukávu Jackieho Chana. Wong Yu zůstal dlouhou dobu věrný klanu Lau a s bratry natočil několik skvělých snímků, jako např. CHALLENGE OF THE MASTERS nebo 36.KOMNATA SHAOLINU.

Na začátku 80. let Wong dominoval akčním komediím různé úrovně a zdálo se, že má opravdu skvěle našlápnuto. jenže 2.července 1983 jeho život prudce změnila tragická autonehoda, při které přišel o život jiný slavný herec této éry, Alexader Fu Sheng. I když Wong Yu po této události točil dál a rozhodně ne méně, všeobecně se vědělo, že začíná mít potíže s alkoholem a drogami.V devadesátých letech se naskytlo několik příležitostí, například nevelká role ve filmu ROUGE, ale Wong se stejně nevyhnul pádu do skutečně neklasifikovatelných béček typu PEACH SEX NOXIOUS STAR. Své potíže s drogovou závislostí sice překonal a svou snahu zaměřil na oblast prevence drogové závislosti mladistvých, ale přesto zemřel příliš brzy, na jaře 2008 ve svých 53 letech.


26.10.1955
Kanton, Čína
1.5.2008
Hong Kong, Čína
Yu Wong csfd

Power of LoveChen di eNavěky drakemLau man ying hungCrazy Shaolin DisciplesJiao tou fa weiTian guan ci fuXiao nian Su Qi ErEight Diagram Pole FighterNan dou guan san dou bei shao yeThe ComedyYi tuo qiu shengTake Care, Your MajestyThe Lady Is the BossThe Shy BoyGuang Dong liang zai yuGui ma shen touLie mo zheYou Friend mie jingChallenge of the GamestersChin mun bat jeungLion vs. LionRendezvous with DeathThe Kid with a TattooThe Swift SwordThe Young AvengerMao shan jiang shi quanRošťák HeUčitel Kung Fu36. komnata ShaolinuGui ma gong fuKrvavá pomsta ŠaolinuGong fu xiao ziHong Xi GuanThe Adventures of Emperor Chien LungDu wang da pian juQian Long huang qi yu jiShe wang ziSuo mingXiang gang qi anYing tai qi xueDa ge ChengLétající gilotinaShen daXi xiao nu maCheng ji cha louDuo ju jieJin ping shuang yanShao nian yu shao fuThirteenUmění akce


Aktualizace osobnostního profilu Yu Wong: 19.11. 2023 15:07