Jan Tříska (1936 - 2017)


Narodil se 4. listopadu 1936 v Praze. Původně byl tanečníkem, ale když ho Karel Höger slyšel recitovat, přemluvil ho, ať zkusí herectví. Vystudoval DAMU a stal se nejmladším členem činohry Národního Divadla. Zde vytvářel nezapomenutelné role. Např. Romea. Hrál též v Divadle za branou a v Městských divadlech pražských.

Po odchodu do USA dostal příležitost až po delší době. Pracoval často s Milošem Formanem, např. ve filmu RAGTIME(1981) nebo ve snímku LID VERSUS LARRY FLYNT (1996), kde ztvárnil roli střelce. Spolupracoval na seriálu HIGHLANDER: THE RAVEN (1998). V témže roce si zahrál spolu s Robertem De Niro a Jeanem Reno ve filmu RONIN (1998).

V roce 1991 natáčel Jan Svěrák film OBECNÁ ŠKOLA a Jan Tříska dostal možnost vytvořit ústřední postavu učitele Igora Hnízda. To jemu a celému štábu vyneslo nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Druhou nominaci získal s filmem ŽELARY (2003). O rok dříve, v roce 2002 byl oceněn Cenou Alfréda Radoka za výkon v hlavní roli Krále Leara na Letních filmových Shakespearovských slavnostech.

Jan Tříska žije momentálně v Los Angeles, kde jeho manželka, herečka Karla Chadimová vede restauraci luxusního losangeleského hotelu Bel Air. Má dvě dcery.


4.11.1936
Praha, Československo
25.9.2017
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jan Tříska csfd

Po strništi bosPiknikBastardi 3HranařiMájSetkání v Praze, s vraždouŠíleníHorem pádemJedna ruka netleskáStellaŽelaryRok ďáblaTrosečníciCahootsMuž z Elysejských políĎábel přicházíKód OmegaLoving JezebelNadaný žákRoninLid versus Larry FlyntSmrtící síťVěznice AndersonvilleMoje AntonieBecause Mommy WorksŘádSemtex BluesSrdce temnotyObecná školaParťákKarate Kid 3Černý orelAlamo: Třináct dní ke slávěMalice in Wonderland2010: Druhá vesmírná odyseaNevěrně tváNothing Lasts ForeverThe Fantastic World of D.C. CollinsOstermanův víkendSedm neohroženýchThe Return of the Man from U.N.C.L.E.: The Fifteen Years Later AffairAmatérRagtimeRudíDer MädchenkriegEin irrer Duft von frischem HeuPodivné přátelství herce JeseniaTalíře nad Velkým MalíkovemDesať percent nádejeDo posledného dychuNa samotě u lesaEšte sa nevraciamTetované časomŽena z antisvětaŽivot na útekuKde jsi byl, Odyssee?Královský gambitOperácia RaketaPetr pátrá s námiPohádky tisíce a jedné noci


Aktualizace osobnostního profilu Jan Tříska: 30.10. 2023 17:13