Milan Mach (1926 - 1995)


Herec Milan Mach pocházel z jihočeské Žirovnice, kde jeho otec pracoval jako knihovník. Milan Mach od dětství hrál s žirovnickými ochotníky, mezi nimiž byl mimo jiné místní učitel J. Janžura, otec herečky Ivy Janžurové. Po druhé světové válce vystudoval Mach gymnázium v Jindřichově Hradci, kulturní zájmy ovlivněné rodinným prostředím jej přivedly do Vesnického divadla, kde hrál jednu sezónu (1948-1949). Pak nastoupil na pražskou DAMU, kde absolvoval studium herectví (1953). Ještě jako student se také poprvé objevil před kamerou a v nevelké roli dělníka jej můžeme zaznamenat v budovatelském dramatu VELKÁ PŘÍLEŽITOST (1949). Následovaly další menší herecké úkoly v životopisném snímku MIKOLÁŠ ALEŠ (1951) a kostýmní veselohře DIVOTVORNÝ KLOBOUK (1952).

Od konce padesátých let neměl Milan Mach stálé divadelní angažmá, nadále ale příležitostně spolupracoval s filmem, od počátku 60. let i s televizí. Za zmínku stojí jeho účast – i když stále v nevelkých úlohách – ve filmech jako ... A PÁTÝ JEZDEC JE STRACH (1965) nebo DÁMA NA KOLEJÍCH (1966), kde jej můžeme vidět jako policistu v civilu, hrál také v dalších snímcích té doby. V roce 1967 přijal nabídku k pohostinskému účinkování ve slavném Krejčově Divadle Za branou, kde působil do roku 1969, stálé angažmá ale nepřijal.

V roce 1969 se Milan Mach stal členem činohry Národního divadla. Podle archívu Národního divadla zde byl ve stálém angažmá jen do roku 1971, jiné prameny uvádějí delší časový úsek. Počet odehraných představení by odpovídal spíše první variantě vycházející z análů Národního divadla, i když Milan Mach hrál na jeho jevišti až do počátku osmdesátých let. Zatímco na přelomu 60. a 70. účinkoval v řadě her, například v letech 1971-1974 se na scéně neobjevil vůbec. Naposledy hrál v Hamletovi v sezóně 1981-1982.

Příležitostně pracoval Milan Mach nadále ve filmu, navázal také kontakty s televizí (KAT NEPOČKÁ, 1971; O CHUDÉM KRÁLOVSTVÍČKU, 1979). V menších rolích jej můžeme zaznamenat v komediích ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA (1977), JÁ UŽ BUDU HODNÝ, DĚDEČKU! (1978) nebo JAK NAPÁLIT ADVOKÁTA (1981). Poslední Machova práce před kamerou je spojena s televizní seriálovou tvorbou (MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA, 1986; DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, 1989; PŘÍSAHÁM A SLIBUJI, 1991).


5.1.1926
Žirovnice, Československo
20.5.1995
Mallorca, Islas Baleares, Španělsko
Milan Mach csfd

VracenkyEvropa tančila valčíkAnděl svádí ďáblaO princi BečkoviUf - oni jsou tadyChán Sulejmán a víla FatméMravenci nesou smrtPodivná přátelství herce JeseniaRumburakVšechno nebo nicKarakterTažní ptáci„Babičky dobíjejte přesně!“Pošťácká pohádkaRevue na zakázkuAž já budu velkáUpír z FeratuČas žítJak napálit advokátaLoupežnická pohádkaStarožitníkův krámŽivá vodaO chudém královstvíčkuParagraf 224Poprask na silnici E 4Prerušená hraSvatební skandály slečny JuliányŠvec Janek v pohádkové zemiAdéla ještě nevečeřelaO statečné princezně JaněTajemství Ocelového města„Já už budu hodný, dědečku!“Panenka z vltavské tůněPůjčkaSmrt na černoTypicky ženská reakceAkce v IstanbuluDocela malý zlepšovákTaktika běžce střední tratiEgyptologovéHvězda padá vzhůruHrochVýstřely v Mariánských LázníchČerné na bílémČestné koloMoc bez slávyDlouhý den v krátkém životěKat nepočkáKocour v bačkoráchUloupený princHonoré de BalzacObavy komisaře MaigretaPan GastonFlirt se slečnou StříbrnouPodivný výslechTrapasyBylo čtvrt a bude půlKardinál ZabarellaLev a jeho brýlePražské noci


Aktualizace osobnostního profilu Milan Mach: 1.11. 2023 03:16