Jaroslav Someš 82 let


Jaroslav Someš pochází z Prahy. Vystudoval historii na filozofické fakultě UK a herectví na JAMU (1968). Své první angažmá našel ve Východočeském divadle v Pardubicích (1968-1971), poté krátce působil v Horáckém divadle v Jihlavě (1972-1973). Deset let hrál v plzeňském divadle J. K. Tyla (1973-1983), pak se vrátil do rodné Prahy a v letech 1983-1995 byl členem hereckého souboru Divadla Jiřího Wolkera. V roce 1989 byl jednou z klíčových osobností zrodu divadelní společnosti Petrklíč, která svým repertoárem obrací pozornost k základním mravním a křesťanským hodnotám. Sdružení Petrklíč našlo svou scénu v Divadle Miriam ve Strašnicích a Jaroslav Someš se zde realizuje jako dramaturg a režisér.

Jaroslav Someš se na stránkách odborných periodik uplatňuje také jako divadelní historik, publicista a recenzent. Souběžně se věnuje práci pro rozhlas, kde jako režisér upravil pro vysílání řadu her. Spolu s Bohumilem Kleplem byl průvodcem televizního dokumentárního cyklu LABYRINTEM REVOLUCE (2006), který se vracel k událostem z roku 1989. Věnuje se také pedagogické činnosti, na Pražské konzervatoři vyučuje jevištní řeč a umělecký přednes.


21.6.1941
Praha, Protektorát Čechy a Morava
Jaroslav Someš csfd

KuličkyBronzová korunaPohádka z větrného mlýnaJeště větší blbec, než jsme doufaliKryštof a KristinaNahota na prodejOdměnaZelený rytířFranz a FelicePoslední motýlCesty ze slepých mapVítězná prohraDvojčataMág.SrdíčkoAntonyho šanceGobseckJako jedDruhý tah pěšcemCizí lidéKarakterDvacátý devátýMuž z LondýnaSjezd abiturientůDalecí a blízcíHra o životProti všemJan ŽižkaMarie OctobreSpecialistéAnatomie životaModrý kódKrejzoviRodinné vztahyDoktoři z PočátkůNemocnice na kraji města - nové osudyNáhrdelníkDobrodružství kriminalistikyLetící delfínPřípady podporučíka HanikyPřejděte na druhou stranuTajemství roduO Plzni vážně i nevážně s Miroslavem Horníčkem aneb Být Plzeňákem...Requiem za W. A. MozartaBetlémská hvězdaFóbieVajíčko


Aktualizace osobnostního profilu Jaroslav Someš: 5.4. 2024 00:41