Oldřich Vlach 82 let


Hrál již jako dítě ve škole, herectví si oblíbil, nicméně na DAMU se dostal až na druhý pokus, mezitím absolvoval dvouletou nástavbu na stavební průmyslovce. Na DAMU pak vystudoval herectví, ještě za studií pohostinsky hrál v Divadle Na zábradlí, kde pak v roce 1966 přijal stálé angažmá. Po rozpadu této scény přešel do Vinohradského divadla (1991). Proslul v řadě inscenací Jana Grossmanna a Evalda Schorma, hrál hlavní role v Králi Ubu, Procesu a Macbeth, v roce 1978 získal ocenění Literárního fondu za hlavní roli v Hamletovi.

Oldřich Vlach nebyl předurčen k rolím milovníků, o to více se uplatnil ve zralém věku – v 90. letech hrál každý rok v několika filmech, inscenacích či seriálech. Je nasnadě, že při četnosti až pěti natočených snímků ročně se jednalo vesměs o vedlejší role, přesto si jej můžeme dobře pamatovat například jako starostu Brabence v seriálu ZDIVOČELÁ ZEMĚ (1997), větší a zajímavou roli dostal jako vyšetřovatel v televizním filmu NEPODEPSANÝ KNOFLÍK (2001). V poslední době jsme Oldřicha Vlacha mohli vidět ve filmech HEZKÉ CHVILKY BEZ ZÁRUKY (2006) nebo ROMing (2007). Od 80. let je výrazné působení Oldřicha Vlacha také v dabingu.

Oldřich Vlach je ženatý, jeho manželkou je RNDr. Jana Vlachová, rozená Křížová.


3.7.1941
Bezděkov, Protektorát Čechy a Morava
Oldřich Vlach csfd

Miluji tě modřePohádky pro EmuTajemství pouze služebníAmerické dopisyPiknikTři bratřiDuch nad zlatoPřijde letos Ježíšek?Příběh kmotraPřípad pro rybářeSlečna FlintováAplausBastardi 3Stín smrtihlavaŠťastný smolařBastardi 2LidiceSaxána a Lexikon kouzelHlava-ruce-srdceObčanský průkazArchivHrobníkKlub osamělých srdcíLáska rohatáZakázaný člověkKouzla králůŠejdremMuž a stínO dívce, která šlápla na chlébOperace Silver ARomingSwingtimeTři životyŠkodnáHezké chvilky bez zárukyObsluhoval jsem anglického králeAnděl PáněBoháč a chudákPovodeňStříbrná vůně mrazuŽil jsem s cizinkouI ve smrti samiIn nomine PatrisZlatá brána...a stoupej do slunce!LakomecNepodepsaný knoflíkSpolečníkChlípníkKarlínská baladaTa třetíUniformaČeský RobinsonNávštěva staré dámyVšichni moji blízcíJak se Matěj učil čarodějemTanec kolem zlatého vejceDo nebíčkaRomeo, Julie a tmaStůj, nebo se netrefím!


Aktualizace osobnostního profilu Oldřich Vlach: 1.11. 2023 04:12