Jaume Collet-Serra 50 let


Jaume se narodil 23. března 1974 v Sant Iscle de Vallalta, malém městě v provincii Barcelona ve Španělsku. Už od dětství byl fascinován filmy a pravidelně navštěvoval jediné místní divadlo, aby se zde ponořil do jiného světa. Vstřebál do sebe vše, co se hrálo v sobotu odpoledne, většinou americké westerny a válečné filmy ze 2. světové války. Velkou část svého dětství strávil v internátní škole, kde snil o tom, že jednou bude točit své vlastní filmy.

Jaume byl ovlivněn režiséry jako je David Fincher, Spike Jonze nebo Mark Romanek. Rozhodl se, že jako závěrečný projekt na škole, udělá místo krátkého filmu hudební video. S penězi, které ušetřil a znalostí v oblasti post-produkce, natočil hudební video pro neznámou místní kapelu, která padla do oka některým produkčním firmám. Než dokončil filmovou školu, stal se režisérem videoklipů skupiny "The End".

Po natočení několika klipů mu produkční společnost dala peníze na natočení dalších spotů. Vrátil se s dvou a půl minutovým klipem pro společnost "AOL". Po tomto byl pozván na přehlídku nových reřisérů v Cannes. Od této chvíle Jaumeho kariéra doslova vyletěla. Natočil reklamy pro produkty jako je Playstation, Budweiser, Mastercard, Miller-Lite, Pontiac, Smirnoff Ice, Renault, Verizon a 7UP, spolupracoval s řadou agentur a byl reprezentován seriózními firmami jako Partizan a Believe Media.

Jaumeho sureralistické a často temné snímky rychle padly do oka producentovi Joelovi Silverovi, který ho najal, aby v roce 2005 natočil film DŮM VOSKOVÝCH FIGURÍN. V roce 2007 ho jeho láska k fotbalu zavedla zpět do Španělska, kde natočil film GÓÓÓL 2. V roce 2009 se chopil režie komerčně úspěšného snímku ORPHAN, kde si zahrál i Karel Roden nejml. Jeho nejnovější počin, titul NEZNÁMÝ v hlavní roli s Liamem Neesonem, má českou premiéru 24. února 2011.


23.3.1974
Barcelona, Cataluña, Španělsko
Jaume Collet-Serra csfd

Black AdamExpedice: DžungleCizinec ve vlakuMělčinyNoční běžecNON-STOPNeznámýOrphanGóóól! IIDům voskových figurínReverieŘekaJízda smrtiCurveZánikEdenLabyrint mysliCinema 3


Aktualizace osobnostního profilu Jaume Collet-Serra: 5.11. 2023 15:39