Jiří Šlitr (1924 - 1969)


Jiří Šlitr, hudební skladatel, pianista, zpěvák, herec a výtvarník se narodil 15. února 1924 v Zálesní Lhotě (okres Semily). Výrazným mezníkem pro všechny obyvatele českého pohraničí byl rok 1938 a ani Šlitrovi nebyli výjimkou. Vystěhovali se do Rychnova nad Kněžnou, kde pan Šlitr dostal učitelské místo. Jiří tu rovnou nastoupil na místní gymnázium. Po maturitě v roce 1943 se stal úředníkem a od roku 1945 studuje na právnické fakultě, kterou ukončil v roce 1949 jako doktor práv (JuDr.) Povolání právníka však nikdy nevykonával, již v době studií se intenzivně zabýval výtvarnictvím a hudbou. V roce 1948 založil dixielandovou skupinu, která vystupovala pod názvem Czechoslovak Dixieland Jazz Band.

Mimo tvůrčí činnost v Semaforu se dále věnuje výtvarnému umění (jeho kresby jsou vystaveny v řadě galerií) a napsal hudbu pro více než 300 písniček (jeho nejznámější Ach, ta láska nebeská, Včera nedělě byla, Zuzana a mnoho dalších). Jako herec je zaznamenán ve třech celovečerních filmech BYLO NÁS DESET (1964), KDYBY TISÍC KLARINETů (1965) A ZLOČIN V ŠANTÁNU (1968), dále v několika dukumentárních a televizních filmech. Za zmínku stojí i středometrážní kus Miloše Formana KONKURS (1963). Jako režisér se podílel na televizním filmu ČLOVĚK Z PůDY (1962).

Jiří Šlitr žil bouřlivým životem, miloval luxusní obleky, automobily, rád jezdil lyžovat do Alp, žil naplno. Miloval svobodu, nesnášel jakékoliv závazky, proto se nikdy neoženil, i když prožil mnoho bouřlivých románků. Jeho největší, i když né jedinou láskou byla Sylva Daníčková. Jejich vztah trval celých jedenáct let. Soukromí si ale pečlivě střežil, takže až po jeho smrti se ukázalo, že z dalšího poměru s Bohumírou Peychlovou má dceru Dominiku.

Tragicky zahynul (otrava svítiplynem) ve svém ateliéru na Václavském náměstí dne 26. prosince 1969. Je pochován na Vyšehradském hřbitově v Praze.


15.2.1924
Zálesní Lhota, Studenec, Československo
26.12.1969
Praha, Československo
Jiří Šlitr csfd

Jonáš II. aneb Jak je důležité míti MelicharovouJonáš a MelicharováNevěstaKidnapper, DerZločin v šantánuDobře placená procházkaSedmikráskyVražda v ulici de LourcineNoc na KarlštejněRecitál Jiří Suchý - Jiří ŠlitrČlověk proti soběKdyby tisíc klarinetůStrakatí anděléKonkursO něčem jinémZačít znovaČerný PetrŠest ženBylo nás desetZuzana je zase sama domaOsm hodin vlakemŽalobníciVražda v ulici de LourcineJiří Suchý - Lehce s životem se prátLaterna magika IIZadáno pro SemaforMaxim Turbulenc: SluníčkoMilan Drobný: Písnička pro kočkuJiří Suchý: KamarádiTulákJiří Suchý: Nevyplacený bluesBalada z mlázíJiří Suchý: BabettaWaldemar Matuška: TerezaJana Malknechtová a Jiří Šlitr: MotýlJiří Suchý: Krajina posedlá tmouKarel Gott a Eva Pilarová: Dotýkat se hvězdJana Malknechtová a Jiří Jelínek: MotýlKarel Gott: Oči sněhem zavátéKarel Gott: Zdvořilý WoodyPavel Sedláček: Život je pesPavlína Filipovská: Zpěv ptačíJiří Suchý: Malé kotěJiří Suchý: Marnivá sestřeniceJiří Suchý: Obnošená vestaKlokočíPavlína Filipovská: Včera neděle bylaKdyby tisíc klarinetůKalliisti maksettu ilonpitoTen pes je váš?Člověk z půdyTaková ztráta krveUkradený měsícHistorie blechatého psaMagnetické vlny léčíModré z nebeKonec jasnovidce


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Šlitr: 3.11. 2023 02:10