Vlastimil Harapes 77 let


Významný představitel baletního umění, choreograf, ale i tvůrce činoherní, filmový či televizní, Vlastimil Harapes, se narodil 24. července 1946 v Chomutově. V roce 1965 dokončil státní konzervatoř a od roku 1971 působil jako sólový tanečník v baletním souboru pražského Národního divadla.

Své herecké umění prezentoval již v 60. letech v hitech jako STARCI NA CHMELU či MARKÉTA LAZAROVÁ (mladý hrabě Kristián), roli prince ztvárnil v Herzově strašidelné pohádce PANNA A NETVOR, učitele baletu si zahrál v komediích JAK VYTRHNOUT VELRYBĚ STOLIČKU, JAK DOSTAT TATÍNKA DO POLEPŠOVNY a JAK SE KROTÍ KROKODÝLI.

Vlastimil Harapes je dnes právem počítán mezi evropskou baletní elitu. Navíc je členem rady Kyliánovy nadace v Praze (od r. 1991), zasedá jako člen poroty na mezinárodní soutěži klasického tance Prix Carpeaux ve Francii (od r. 1993), předsedá udílení ceny Philip Morris Ballet Flower Award (od r. 1994). Klasickému tanci vyučoval ve Florencii (od r. 1993), Římě (v roce 2003) a na Taneční konzervatoři v Praze (od r. 1996). Je také čestným předsedou Hnutí speciálních olympiád.


24.7.1946
Chomutov, Československo
Vlastimil Harapes csfd

Dědictví aneb KurvaseneříkáJseš mrtvej, tak nebrečJak se krotí krokodýliBoleroPolitik a herečkaBizet's DreamHudobné rozprávkyPeter PanOperace mé dceryKouzelný krámekAchillesAnynka a čertFaunovo velmi pozdní odpolednePulcinellaPaganiniZastřený barevný světJak dostat tatínka do polepšovnyMelodie bílého klavíruPanna a netvorDary hadího králeJak vytrhnout velrybě stoličkuDen pro mou láskuKonečně si rozumímeCh. Gounod: Faust a MarkétaRomeo a JulieKrálovský omylLev a jeho brýleVo modrým ptáčkuMarketa LazarováOdcházeti s podzimemStarci na chmeluČechoviKapitán ExnerMísto zločinu PlzeňGympl s (r)učením omezenýmComebackOrdinácia v ružovej záhradeRodinná poutaWolfgang A. MozartF. L. VěkKde se rodí tanečníciKostýmy: Irena GreifováTereza Podařilová, čas primabaleríny13. komnataBackstage: La BayadèreLegenda Neobyčejné životy


Aktualizace osobnostního profilu Vlastimil Harapes: 31.10. 2023 15:11