Viliam Polónyi (1928 - 2012)


Herec Viliam Polónyi se narodil 6. července 1928 v Krupině u Zvolenu. Vystudoval obchodní školu a poté hrál ve Zlíně fotbal. Ze Zlína přestoupil do bratislavské Káblovky. Tady začal ochotnicky hrát divadlo, které mu učarovalo natolik, že se rozhodl mu věnovat profesionálně. Tehdy nebylo třeba mít herecké vzdělání, stačila ochotnická praxe a tak se přihlásil roku 1949 do konkurzu do nově vzniklého divadla ve Zvoleně, ve kterém uspěl a stal se tak profesionálem. Poté musel absolvovat základní vojenskou službu.

Divákům nejvíce utkvěl v paměti jako baťa Klimo ve filmu SEBECHLEBSKÍ HUDCI z roku 1975. Účinkoval ve více jak stovce slovenských i zahraničních filmech. Českým divákům se nejvíce připomene každoročně o Vánocích v pohádce O STATEČNÉM KOVÁŘI, kde po boku Vlada Müllera hraje kováře. Z dalších jeho filmů lze jmenovat: ROK NA DEDINE, PACHO, HYBSKÝ ZBOJNÍK, PÁNI SA ZABÁVAJÚ, VRAH ZO ZÁHROBIA, PUSTÝ DVOR, PLAVČÍK A VRATKO, TISÍCROČNÁ VČELA, SEDÍM NA KONÁRI A JE MI DOBRE.


6.7.1928
Krupina, Československo
12.11.2012
Bratislava, Bratislava, Bratislavský, Slovensko
Viliam Polónyi csfd

Zlatý hlasOdvážny krajčírikPopoluškaStolček, prestri saZpráva o putování studentů Petra a JakubaO ľuďoch a čarodejníkochKniežaAlbert, AlbertChichôtkaCik-cak cik-cak-bumHu - hu bratiaTajomstvo šťastiaDuo ZemgannoKmotor Remenár a kmotor HrebenárPosledný prázdninový príbehAdam a AnnaPavilón číslo 6Rozprávka rozprávokKonečná dolinaSpomalený úderSvědek umírajícího časuDomáce strašidláPytačkyReverendSedím na konári a je mi dobreSemaforová rozprávkaŽivé svetloDravý nálet pannyNa také prípady sa nezabúdaRátanie havranovTvár v roseHodyMechaniciNeďaleko do nebaO tom, ako šibal Peterko mäsiara Kocha prekabátilPehavý Max a strašidláRozlúčkový deňSudca vo vlastnej pasciZáplata na záplateZásnubyChýbajúci článokMiklós AkliNepokojný mierPraženicaSkleníková VenušaDies iraeNeodchádzaj nocou letnouPesničky do každého počasia - Vstupujte po jednom!Profesionál životaDrotárO statečném kovářiSojky v hlaveTisícročná včelaTřetí skoba pro KocouraZrelá mladosťChuť vodyExplóziaHlúpa rozprávkaKateraKosenie jastrabej lúky


Aktualizace osobnostního profilu Viliam Polónyi: 22.2. 2024 14:55