Július Vašek (1926 - 2009)


Július Vašek se narodil 29. prosince 1926 ve slovenských Nových Zámcích. Vystudoval bratislavskou Státní konzervatoř v letech 1947 – 1949 a ihned nastoupil do Dedinského divadla (1949 – 1950). Poté se stal na dlouhá léta členem činohry bratislavské Nové scény (1950 – 1990), odkud odešel s Ivanem Krivosudským po neshodách s porevolučním vedením na odpočinek. Na Nové scéně se taktéž uplatnil jako režisér her pro děti a mládež (např. „Sněhová královna“ od dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena a v úpravě J. L. Švarce).

Na filmovém plátně se Július Vašek poprvé objevil ve dvaceti osmi letech jako Ondro Ončo v Lettrichově DREVENÉ DEDINE (1954). Se slovenskými režiséry spolupracoval celkem pravidelně na snímcích ŠTYRIDSAŤŠTYRI (Matěj Frujak), PIESEŇ O SIVOM HOLUBOVI (desátník SS), BRATIA (Martin), VRECKÁRI (Abdul), NIET INEJ CESTY (Janeček), MUŽ, KTORÝ LUŽE (Vladimír), MEDENÁ VEŽA a ORLIE PIERKO (Prašivec), ROZSUDOK (manžel), ZLOZOR (Gažo), LETOKRUHY (Lukeš), JAVOR A JULIANA (hulán), DVĚ VĚCI PRO ŽIVOT (Jožo), SKRYTÝ PRAMEŇ (Aquaviva), DO ZBRANE, KURUCI! (rychtář), DEŇ, KTORÝ NEUMRIE (Pirč), PRÍPAD KRÁSNEJ NERESTNICE (Tkáč), PACHO, HYBSKÝ ZBOJNÍK (Mišo), SÚKROMNÁ VOJNA (Rudo Matta), LOUIS PASTEUR (sedlák Vonné), ADVOKÁTKA (Demin), NIE! (Poljak), ODVETA (Jung), ROSNIČKA (poručík Klen), BLÍZKÉ DÁLKY (Karburátor), FÉNIX (učitel Arnošt), PAVILÓN ŠELIEM (Žilinský), MUŽ NIE JE ŽIADÚCI (hospodář), SLADKÉ STAROSTI (Kantorík), GALOŠE ŠŤASTIA (lampář) nebo HODY (Gábinčin otec). Naposledy se ve slovenském filmu zjevil jako Nočak v dětském snímku GEMINI (1991) Pavla Gajdoše.

Július Vašek pronikl rovněž do českého filmu, v němž se poprvé objevil jako poručík Martin Dzurniak v Blumenfeldově válečném TAM ZA LESEM (1962). Poté se do českých filmových ateliérů vracel s různými časovými přestávkami. Byl partyzánem v Helgeho BÍLÝCH OBLACÍCH (1962), horníkem Bojkem v dramatu LUCIE (1963) Karla Steklého, padesátiletým řídícím učitelem Vojtou ve Vávrově ROMANCI PRO KŘÍDLOVKU (1966), otcem Marušky Kudeříkové (Magda Vašáryová) v Jirešově dramatu … A POZDRAVUJ VLAŠTOVKY (1972), sběračem Hojgrem ve středometrážním POVĚST O STŘÍBRNÉ JEDLI (1973) Františka Vláčila, parťákem Babiakem v LIDECH Z METRA (1974) Jaromila Jireše, titulním agentem Karlem Neumannem v Kleinově dramatu PŘÍPAD MRTVÉHO MUŽE (1974), pytlákem Gáborem v Balíkově psychologickém JEDEN STŘÍBRNÝ (1976), mistrem Skácelem ve LVECH SALÓNŮ (1978) Jaromíra Borka, gazdou Gejzou Fedelešem v HORDUBALU (1979) Jaroslava Balíka, polykačem mečů Frantou Samkem v Kovalově dětském JULKOVI (1979), invalidou v dramatu ZASTIHLA MĚ NOC (1985) Juraje Herze, předsedou Kolihou v Balíkových NAROZENINÁCH REŽISÉRA Z. K. (1987) a starcem v Hanzlíkově POSLEDNÍM PŘESUNU (1994), který byl také posledním v jeho filmové kariéře.

Uplatnění nalezl rovněž v dabingu, rozhlase („Princ a žobrák“, „Sulamit“ i „Príbuzná“) a také slovenské televizi (SMRŤ SE VOLÁ ENGELCHEN, PORTRÉT DORIANA GRAYA, ČERVENÉ VÍNO, SVÁKO RAGAN, ZLATÝ ZMOK, CUKOR, MERCADET aj.) a seriálech (AMERICKÁ TRAGÉDIA, ÚTEK ZO ZLATEJ KRAJINY, NA BAŇU KLOPAJÚ, LEKÁR UMIERAJÚCEHO ČASU, ROZPRÁVKY PÄTNÁSTICH SESTIER, POVSTALECKÁ HISTÓRIA, SRŠNE V ÚLI, ALŽBETIN DVOR apod.).


29.12.1926
Nové Zámky, Československo
1.5.2009
Bratislava, Bratislava, Bratislavský, Slovensko
Július Vašek csfd

Odvážny krajčírikZa mestskými múrmi: ObeťFriedensmission, DieDům poslední radostiHerodes a HerodiasHu - hu bratiaPoslední přesunZ môjho denníkaKráľ lesaPavilón číslo 6Vymyslení ľudiaAmonina pomstaGeminiKoleso osuduLorenzaccioTajomstvo alchymistu StoritzaFuente ovejunaPiata pečaťSpomienka na AnnuBlšiakDomáce strašidláLetiace tieneMuž, ktorý skorumpoval HadleyburgSegmentStaroružová drámaDirigentExemplárny prípadMercadetNa také prípady sa nezabúdaGottšalkHodyNarozeniny režiséra Z. K.Start do protisměruSudca vo vlastnej pasciTá tajovská voda mútnaHra s ohňomMoliéreNepokojný mierPrvý deň podpredseduPríživníkPřezůvky štěstíDetiHlupákovo šťastieHĺbkový rekordKonečne bude mier!Marka NalezenkaZastihla mě nocŠtvrtá hlava drakaNajmocnejšia zbraňSladké starostiUmenie komédieVzbúrené mestoMedikMuž nie je žiadúciZáchranná akciaŤažký deň strigônika ĎuraChlapec a husleCukorPavilón šeliemPražská terčovnica


Aktualizace osobnostního profilu Július Vašek: 7.11. 2023 14:10