Goran Markovič 77 let


Goran Marković se narodil 24. července 1946. Je synem známých jugoslávských herců Radeho a Olivery Marković, které později s oblibou obsazoval do svých filmů. V letech 1965-1970 studoval filmovou režii na FAMU v Praze. Bývá proto řazen spolu s Emirem Kusturicou, Goranem Pasklaljevičem, Lordanem Zafranovičem, Srdjanem Karanovačem, Rajko Grličem a dalšími do tzv. české školy jugoslávského filmu. Po absolvování FAMU začal pracovat pro Jugoslávskou televizi, jako dokumentarista. Příkladem jeho práce pro televizi je dokumentární seriál "Neobavezno" z roku 1970.

V roce 1980 natočil hořkou komedii MAJSTORI, MAJSTORI z učitelského prostředí a v roce 1982 uvedl do kin katastrofický film VARIOLA VERA o epidemii pravých neštovic v Bělehradě. Oba filmy měly opět velmi dobrý divácký ohlas a Variola vera získala mimo to ocenění za nejlepší scénář a režii na filmovém festivalu ve Valencii.

Po pro diváky méně přístupném fimu TAJVANSKA KANASTA z roku 1985 ohromil v roce 1987 jugoslávské publikum thrillerem VEC VIDJENO (Deja Vu). Ten posbíral všechny první ceny na festivalech po celé Jugoslávii a dostal se i do oficiálního výběru festivalu v Berlíně.

V roce 1989 natočil podle scénáře Dušana Kovčeviče film s fantaskními prvky SABIRNI CENTAR. I on byl oceněn mnoha cenami v Jugoslávii i v zahraničí (festival ve Valencii, sci-fi festival v Avoriaz…), a dostal se do oficiálních výběrů festivaluů v Montrealu, Monpelier a Kalkatě.


24.7.1946
Beograd, Srbija, Jugoslávie
Goran Markovič csfd

Delirium tremensSlepi putnik na brodu ludakaFalsifikátorTurnéKordonPoludeli ljudiUrnebesna tragedijaTito a jáSabirni centarTo už jsem viděl: Déja vuTajvanska kanastaVariola veraMistři, mistřiZávod o Velkou cenuSpecijalno vaspitanjeOtvorena vrataDrzi bure vodu dok majstori oduMnostvo i manjinaKonstantin Koca PopovicTitova soba tajniSerbie, année zéroBez nazivaBez názvuDer OnkelBalkan expresMiris poljskog cvećaOzraceniNedjeljaSlobodni filmski radnikZima jednog prolecaKreka: Lovac na snoveGrubo montirani životiApotekaricaNeblbni


Aktualizace osobnostního profilu Goran Markovič: 27.4. 2024 05:11